Zware Russische aanvallen

Bloedige strijd Bachmoet gaat door, Oekraïense troepen geven niet op

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APBloedige strijd Bachmoet gaat door, Oekraïense troepen geven niet op
RTL

De strijd om de Oost-Oekraïense stad Bachmoet is nog niet voorbij. De Oekraïense legerleiding heeft besloten dat de Oekraïense troepen zich niet terug zullen trekken, ook al is de stad vrijwel omsingeld door Russische troepen. 

Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski bekendgemaakt. 

Niet opgeven

De Russen zouden met de inname van Bachmoet voor het eerst sinds acht maanden weer een grotere stad kunnen veroveren, en er zijn signalen dat het Russische leger nog altijd terrein wint. Oekraïense troepen hebben zich ten westen van de stad gegroepeerd, en daarmee lijkt het alsof het Oekraïense leger zich voorbereidt op een terugtrekking.

Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Zelenski zegt dat hij de situatie heeft besproken met zijn generaals en die zouden volgens persbureau Reuters van mening zijn dat Bachmoet niet opgegeven moet worden. Zij vragen wel om meer manschappen om de stad te verdedigen.

Gisteren waren er zo'n 140 Russische aanvallen op de stad, melden de Oekraïense autoriteiten, en ook vandaag gaan de beschietingen verder.

Oekraïense soldaten beschieten Russische stellingen bij Bachmoet© AP
Oekraïense soldaten beschieten Russische stellingen bij Bachmoet

Russische manier van oorlog voeren

Een typisch Russische manier van oorlog voeren, zegt defensie-expert Patrick Bolder tegen RTL Nieuws. "De beelden die we uit Bachmoet zien, zijn verschrikkelijk. Het is een soort omgekeerde tactiek van de verschroeide aarde. De tactiek van de verschroeide aarde houdt in dat als je je ergens moet terugtrekken, je ervoor zorgt dat er niets meer overblijft voor de vijand. Maar Rusland gooit eerst alles plat en neemt het dan in." 

Bolder zegt die Russische tactiek niet te begrijpen. "Want wat heb je dan ingenomen? Behalve dat je dan heel veel vijanden hebt gemaakt, heb je ook nog eens heel veel rotzooi die je ook een keer zal moeten opruimen. Dat is de Russische manier van oorlog voeren: alles voor je uit kapotschieten met artillerie, en dan ga je er over de grond in. Dat kun je doen als je geen sterke luchtmacht tegenover je hebt."

Bolder denkt dat aan het eind van deze maand de eerste moderne westerse tanks zullen aankomen op het slagveld, 'en in april en mei nog meer'. "Ik denk dat de Oekraïeners daar op wachten voor een groot tegenoffensief. Maar waar dat kan plaatsvinden, is nog niet duidelijk."

De gehaktmolen

Het afgelopen halfjaar was Bachmoet de plek waar in Oekraïne  het hardst werd gevochten. De strijd daar wordt ook wel omschreven als 'gehaktmolen', omdat er elke dag honderden Russische soldaten zouden omkomen. Maar ook Oekraïne heeft er zware verliezen geleden. 

Gisteren waarschuwde de baas van de altijd goed bewapende Russische Wagner Groep, Jevgeni Prigozjin, ervoor dat Ruslands positie rond Bachmoet in gevaar komt als zijn troepen niet de munitie krijgen die eerder door Rusland is toegezegd. Het is een nieuwe indicatie van spanningen tussen de Russische regering en het hoofd van de private huurlingenmacht.

Al in november vorig jaar werd een keiharde strijd gevoerd om Bachmoet. "Een slagveld zoals we dat eigenlijk niet meer kennen."

Slechts symbolische waarde

Oud-commandant van de landstrijdkrachten Mart de Kruif zei eerder tegen RTL Nieuws dat hij de mogelijke val van Bachmoet niet als een ramp ziet voor Oekraïne, al zal het de Russen wel dichter bij de strategisch belangrijkere steden Slovjansk en Kramatorsk brengen. "Als ik de Oekraïners was, zou ik daar al veel eerder zijn weggegaan. Bachmoet heeft weinig militaire waarde, alleen veel symbolische waarde."

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyVladimir PoetinOorlog in OekraïneOekraïneRusland