Ralph (16) door hoofd geschoten: belde bij verkeerde huis in VS aan

De 16-jarige Ralph Yarl is vorige week neergeschoten nadat hij bij het verkeerde huis aanbelde om zijn broertjes op te halen in het Amerikaanse Kansas City in de staat Missouri. De man die dat deed, werd opgepakt maar al snel weer vrijgelaten. Het leidt in de Verenigde Staten tot demonstraties van familieleden, burgers en boze mensenrechtenadvocaten.
De ouders van Ralph hadden hem vorige week dinsdag rond 22.00 uur gevraagd om zijn broertjes op te halen op een adres op 115th Terrace, in Kansas City. Maar de jongen liep per ongeluk een blok verder en belde aan bij een huis op 115th Street.
'Hij schoot hem door het hoofd'
Daar werd hij voor de woning neergeschoten in zijn hoofd en arm. "De man in het huis opende de deur, keek mijn neef in de ogen en schoot hem door het hoofd. Mijn neef viel op de grond en de man schoot hem opnieuw neer. Ralph kon toen opstaan en naar het huis van de buren rennen, op zoek naar hulp", vertelt de tante van Ralph. "Helaas moest hij naar drie verschillende huizen rennen voordat iemand er uiteindelijk mee instemde om hem te helpen nadat hem werd verteld op de grond te gaan liggen met zijn handen omhoog."
Ralph werd daarna naar het ziekenhuis gebracht waar hij op dit moment in stabiele toestand ligt. De politie arresteerde de eigenaar van het huis en werd 24 uur opgesloten in de cel, maar daarna weer vrijgelaten.
Politiechef Stacey Graves van Kansas City vertelde gisteren in een persconferentie dat dat gebeurde omdat volgens de wet in de staat Missouri een verdachte na 24 uur moet worden vrijgelaten of moet worden aangeklaagd. Maar voor dat laatste is nog meer onderzoek nodig, waardoor de man niet kon worden vastgehouden.
'Stel dat de rollen waren omgedraaid'
Volgens de bekende mensenrechtenadvocaat Benjamin Crump, die de familie van Ralph bijstaat, is de verdachte een witte man. Crump is verbijsterd dat de man is vrijgelaten en zei daarover vanmiddag tegen CNN: "Als de rollen waren omgedraaid en er zou een zwarte man een 16-jarig wit kind neerschieten omdat hij simpelweg bij je aanbelt. En de politie zou de zwarte man daarna oppakken, ondervragen, maar hem daarna weer vrijlaten en gewoon in zijn bed laten slapen: hoeveel verontwaardiging zou er dan zijn in Amerika?"
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Crump stelt daarmee dat het 'onontkoombaar is om de raciale dynamiek hier niet waar te nemen'.
Gisteren zijn er al demonstranten de straat opgegaan met protestborden als 'aanbellen is geen misdaad' en werd er 'Black lives matter' en 'Gerechtigheid voor Ralph' geroepen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
'Onderzoek naar racistisch motief'
De politie werd tijdens de persconferentie gevraagd of de schutter mogelijk een racistisch motief had. Daarop antwoordde de politiechef: "De informatie die we nu hebben, vertelt ons dat niet, maar dat is nog steeds in onderzoek. Als politiechef herken ik wel de raciale componenten van deze zaak."
Inmiddels is er al een enorm bedrag opgehaald voor Ralph via een inzamelingsactie van zijn tante. Daar staat de teller nu op ruim 1 miljoen dollar. Het geld zal onder meer gaan naar de hulp die Ralph in de toekomst nodig zal hebben, fysiek en mentaal. "Het trauma dat hij moet doorstaan en overleven is onvoorstelbaar", schrijft zijn tante. "Ralph is ons wonder. We hebben dit soort verhalen vaak gehoord, maar helaas leven de meeste zwarte jongens daarna niet meer."
