Kunstmatige intelligentie

Vrijwillige AI-afspraken tussen EU en Google om problemen voor te zijn

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© GettyVrijwillige AI-afspraken tussen EU en Google om problemen voor te zijn
RTL

De Europese Commissie en Google willen met andere techbedrijven vrijwillige afspraken maken over het gebruiken van kunstmatige intelligentie (AI). De afspraken moeten voorkomen dat de technologie niet verkeerd wordt gebruikt, zolang nog aan Europese regels wordt gewerkt.

Europese wetgeving over AI staat al lang op de planning, maar is nog altijd niet definitief vastgesteld. Daarom sprak Eurocommissaris Thierry Breton met topman Sundar Pichai van Alphabet, het moederbedrijf van Google.

'Wachten niet te veroorloven'

"We kunnen het ons niet veroorloven om te wachten tot de AI-verordening van kracht wordt", twitterde Breton na afloop. Ze spraken af voordien 'met AI-ontwikkelaars samen te werken om al tot een AI-pact op vrijwillige basis te komen.'

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De commissie hoopt dat de voorstellen voor Europese AI-regels nog voor het eind van het jaar worden goedgekeurd. Het Europees Parlement en de EU-landen moeten er nog mee instemmen.

Google-topman Pichai pleitte eerder net als veel andere techleiders voor strengere regels rond AI. De technologie zal volgens hem enorme gevolgen hebben, maar kan ook 'schade aan de samenleving' toebrengen.

AI-zoekmachine

Google is met andere techreuzen verwikkeld in een felle concurrentiestrijd rond kunstmatige intelligentie. De technologie brak eind vorig jaar door met de komst van de AI-chatbot ChatGPT. Google kwam kort daarna met zijn eigen chatbot Bard. Het zoekbedrijf werkt intussen ook aan een nieuwe versie van zijn zoekmachine met AI-verbeteringen.

Lees meer over
Sundar PichaiGoogleEuropese UnieKunstmatige intelligentieTechnologieGoogle