Britse soldaten vallen neer van de hitte, maar traditie is traditie
Komend weekend wordt in het Verenigd Koninkrijk 'Trooping the Colour' gehouden. Honderden militairen marcheren bij deze parade voor koning Charles, ter ere van zijn verjaardag. Tijdens de laatste voorbereidingen vielen meerdere soldaten flauw. Maar het lijkt erbij te horen.
Voorzichtig en een beetje wiebelend ging een trompettist zaterdag op de grond zitten. Hij was onderdeel van een militaire orkestgroep, maar bezweek onder de hitte. Terwijl zijn collega's stug doorspeelden in de brandende zon, schoten verplegers hem te hulp.
En hij bleek niet de enige die moest worden gered. Amper tien meter verderop werd op hetzelfde moment een militair per brancard afgevoerd.
'Gebeurt vaker'
"Het gebeurt vaker dat Britse gardisten flauwvallen", vertelt Groot-Brittannië-correspondent Anne Saenen. "Ook bij de begrafenis van koningin Elizabeth en kroning van koning Charles zijn er een paar omgevallen."
Prins William sprak op Twitter zijn dank uit naar alle soldaten die tijdens de laatste voorbereidingen voor Trooping the Colour deelnamen aan het defilé. "Het waren moeilijke omstandigheden", tweette hij, doelend op de hoge temperaturen. "Maar jullie hebben het allemaal goed gedaan."
Heel gek wordt er niet opgekeken van het flauwvallen. Sterker nog, de kans lijkt reëel dat ook aankomende zaterdag militairen naar de grond gaan. Opnieuw schiet de temperatuur richting de 30 graden, terwijl ongeveer 1500 militairen paraderen voor de koning.
Berenmuts
"Gardisten dragen hun grote berenmuts met trots", legt Saenen uit. "Het is een eer. In Groot-Brittannië wordt soms flink tegen ze opgekeken. Ze zien er misschien komisch uit, maar de Britten nemen ze bloedserieus."
"Gardisten staan te trappelen om zaterdag te marcheren", zegt militair traditie- en protocolkenner Jan Jaap van Weering. "De hitte maakt de militairen daarom niet zoveel uit. Het marcheren is een traditie, die de Britten graag in stand houden."
"Als militairen in het gelid staan, kunnen ze natuurlijk door de warmte worden bevangen", legt hij uit. "Maar over het algemeen zijn ze wel wat gewend. Het zijn allemaal verschillende soorten militairen die voor de koning paraderen. Ze kunnen bijvoorbeeld op missie zijn geweest of zijn uitgezonden."
Traditiegetrouw
Volgens Van Weering is het ondenkbaar dat een militair een collega uit de brand helpt als deze zaterdag naar de grond gaat. "Ze wijken niet af van hun taak. Dat zou niet in ze opkomen. Het zijn de medische troepen die klaarstaan om te helpen."
"Tijdens de begrafenis van koningin Elizabeth marcheerden er nog gardisten door de straten, terwijl het allang weer rustig was op straat", beschrijft Saenen de Britse cultuur. "Er zitten zoveel tradities aan vast. En zeker als het over het koningshuis gaat, zijn ze enorm traditiegetrouw."
Charles pakt het anders aan
Ondanks die standvastigheid heeft koning Charles wel aangekondigd dat hij de militaire parade dit jaar iets anders wil aanpakken. Hij is van plan om zelf te paard deel te nemen aan zijn eigen verjaardagsparade.
Zijn idee is niet helemaal nieuw. In 1986 reed zijn moeder Elizabeth al mee in een koets en in 2003 deed prins Philip hetzelfde.