Woede om 'tiensecondenregel' bij aanranding in Italië
In Italië heeft een uitspraak van de rechtbank tot woede en onbegrip geleid. De rechters beslisten dat een conciërge die een minderjarige leerling betastte geen straf krijgt, omdat de aanranding minder dan tien seconden duurde.
Een 17-jarige scholier uit Rome deed aangifte tegen een medewerker van haar school, omdat die haar op een trap bij haar billen had gegrepen. De 66-jarige man gaf toe dat hij het meisje betast had, maar verklaarde dat het ging om een grap. Het slachtoffer zag er de humor niet van in en stapte naar de politie.
Geen grap
De openbaar aanklager eiste een celstraf van 3,5 jaar tegen de conciërge, maar die werd deze week vrijgesproken. Volgens de rechters is de man niet strafbaar, omdat het betasten niet lang genoeg zou hebben geduurd.
Het slachtoffer reageerde tegenover Italiaanse media vol ongeloof over het oordeel van de rechtbank. "Hij betastte mijn billen. Toen trok hij me omhoog, waarbij hij mij pijn deed. Voor mij is dit geen grap. Dit is niet hoe een oude man 'grappen' moet maken met een tiener", aldus het meisje.
TikTok
In heel Italië wordt met verontwaardiging gereageerd. Op TikTok plaatsen veel Italiaanse jongeren onder de hashtag #10secondi video's waarin ze tien seconden lang hun eigen geslachtsdelen vastpakken, waarbij ze ongemakkelijk in de camera kijken. Hiermee protesteren ze tegen de uitspraak van de rechtbank. Acteur Paolo Camilli begon de trend, die breed werd opgepikt.
Het slachtoffer van de aanranding vreest dat de uitspraak van de rechtbank andere slachtoffers ontmoedigt om aangifte te doen als hen hetzelfde overkomt. "Ze zullen denken dat aangifte doen geen zin heeft. Maar het is belangrijk om dat wel te doen, want door te zwijgen bescherm je de daders."
Volgens correspondent Anouk Boone verandert de machocultuur die in Italië domineert maar langzaam. "Deze uitspraak past in een cultuur die sterk masculien is, en waarin vrouwen in de media en daarbuiten sterk geseksualiseerd worden."
De reacties die de uitspraak losmaken bij vooral een jongere generatie zijn echter ook opvallend. "Het is een sterk generationele kwestie", zegt Boone.
Deze kwestie volgt op een andere zaak die in Italië veel stof doet opwaaien. De 19-jarige zoon van senaatsvoorzitter Ignazio La Russa wordt beschuldigd van verkrachting. Zonder de behandeling van de zaak af te wachten verklaarde La Russa dat zijn zoon onschuldig is. Hij werd daarop teruggefloten door zijn partijgenoot, premier Giorgia Meloni. Het onderzoek in deze zaak loopt nog.