Poetin afwezig op top in Zuid-Afrika uit vrees voor arrestatie
De Russische president Vladimir Poetin gaat niet naar de internationale BRICS-top in Zuid-Afrika volgende maand. Dat land worstelde met zijn komst vanwege een arrestatiebevel dat door het Internationaal Strafhof (ICC) is uitgevaardigd tegen de Russische president vanwege oorlogsmisdaden.
Het besluit is 'in onderling overleg' genomen, laat de regering van Zuid-Afrika in een verklaring weten. Poetin zal door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov worden vervangen op de internationale top van de zogenoemde BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika), die eind augustus gehouden wordt.
Onwettige deportatie
De afwezigheid van Poetin kan onmogelijk los worden gezien van het arrestatiebevel dat sinds maart tegen hem uitstaat. Het Internationaal Strafhof verdenkt hem van de onwettige deportatie van kinderen uit bezette gebieden in Oekraïne naar Rusland. Volgens het ICC zijn er 'redelijke gronden' om aan te nemen dat Poetin deze oorlogsmisdaden zelf heeft gepleegd, of dat hij ten minste heeft gefaald om de deportaties te voorkomen.
Als lid van het ICC is Zuid-Afrika verplicht om Poetin te arresteren. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa zei gisteren nog te hopen op een uitzondering van de regels. De arrestatie van Poetin zou volgens hem de nationale veiligheid in gevaar zou brengen omdat het land zo een oorlog met Rusland riskeert, wat in strijd zou zijn met de Zuid-Afrikaanse grondwet.
De afwezigheid van Poetin suggereert dat die uitzondering er niet komt. De Zuid-Afrikaanse regering heeft zich nooit publiekelijk uitgesproken tegen de Russische aanvalsoorlog op Oekraïne. Wel ging president Ramaphosa in juni op een 'vredesmissie' naar Oekraïne en Rusland met collega-leiders uit Senegal, Zambia, de Comoren en Egypte. Hun bemiddeling leidde niet tot een doorbraak.
Militaire oefening
Zuid-Afrika ontving in februari buitenlandminister Lavrov toen het land samen met Rusland en China een tiendaagse militaire oefening hield. De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Naledi Pandor sprak toen van een 'militaire oefening met vrienden'.
Daar is zeker niet iedereen in Zuid-Afrika het mee eens. De leidende oppositiepartij van het land, de Democratische Alliantie (DA), wilde via de rechter afdwingen dat Poetin bij een bezoek direct zou worden opgepakt en uitgeleverd aan het ICC.