Oorlogseconomie

Russische economie groeit meer dan verwacht: 'Ik ben niet verrast'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRussische economie groeit meer dan verwacht: 'Ik ben niet verrast'
RTL

Op de korte termijn blijft de Russische economie goede zaken doen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde deze week de prognose voor de groei van de Russische economische in 2024 flink bij. In oktober ging het uit van 1,1 procent groei, deze week verdubbelde dat cijfer naar 2,6 procent. Maar: "Op de lange termijn zal Rusland een hoge prijs betalen."

"Ik ben niet verrast door deze cijfers", zegt Ruslandkenner Hubert Smeets. De Russische oorlogseconomie draait op volle toeren. Dat betekent dat alle sectoren in dienst staan van de oorlog in Oekraïne. "En dat leidt cijfermatig tot groei", zegt Smeets.

Olie-inkomsten blijven hoog 

Rusland steekt veel geld in de oorlogsindustrie. Daardoor is het werkloosheidscijfer laag. "De laag-geschoolde arbeider is gemobiliseerd aan het front of werkt in de oorlogsindustrie. Veel hoger opgeleiden zijn het land ontvlucht." Doordat er krapte op de arbeidsmarkt is, zijn de lonen de afgelopen tijd gestegen. 

Russische troepen.© ANP
Russische troepen.

Deze week maakte Poetin bekend dat er in de Russische defensie-industrie meer dan een half miljoen banen bij zijn gekomen door de grote vraag naar wapentuig en andere oorlogsspullen. Tegelijk leidt dat wel tot grote personeelstekorten in andere sectoren. Alles moet op dit moment wijken voor de oorlog.     

700 miljard dollar

Bovendien verdient Rusland nog veel met de olie-export. Het verlies aan olie- en gasinkomsten vanwege een Europees verbod wordt deels gecompenseerd door India, zegt Smeets. "Daarnaast wordt het verlies van olie-inkomsten omzeild door olietankers onder een andere vlag te laten varen." Zo komt er toch nog geld binnen, en de olieprijs is weliswaar een stuk lager dan anderhalf jaar geleden, maar nog altijd relatief hoog.

Recente berichten laten zien dat de export van benzine en diesel in januari fors gedaald is met respectievelijk 37 en 23 procent. Enerzijds komt dat doordat Russische raffinaderijen geregeld onder vuur genomen worden. "Volgens sommige experts hebben die aanvallen wel effect", zegt Ruslandkenner Smeets. Anderzijds komt dat doordat Rusland veel brandstof zelf nodig heeft.

Daarnaast heeft Rusland enorme reserves opgebouwd. Zo beschikte Rusland voor de oorlog over een gigantische pot van 700 miljard dollar. Hoeveel daarvan nog over is, is niet duidelijk.

Lada

Tot zover het goede nieuws voor Rusland. Daartegenover staan volgens Smeets wel hoge uitgaven, zoals van hoogwaardige producten als chips. Die komen via andere landen zoals Kazachstan naar Rusland en dat kost meer geld.

Door westerse sancties kan de Russische industrie veel producten niet meer importeren. "Bijna hilarisch is dat de Lada tegenwoordig zonder airbag en antiblokkeringssystemen wordt verkocht", zegt Smeets. De Russische auto-industrie staat er slecht voor en de Chinezen nemen dat nu langzaam over, zegt hij. Ook Russische luchtvaartmaatschappijen hebben het zwaar. "Die moeten hun eigen vloot kannibaliseren om vliegtuigen te repareren."

Volgens Alexandra Prokopenko, een naar Duitsland gevluchte voormalige adviseur van de Russische Centrale Bank, kan Rusland 2024 nog goed doorkomen. ''Als Rusland de oorlog niet wint of de huidige patstelling blijft, dan komt een moment dat Rusland een hoge prijs moet betalen", voorspelt Smeets. 

Lees meer over
Vladimir PoetinIMFRusland