Oerconservatief Griekenland kiest mogelijk voor homohuwelijk: 'Niet durven dromen'
Griekenland lijkt, ondanks fel verzet van de orthodoxe kerk, het homohuwelijk in te gaan voeren. Later vandaag is er een stemming in het parlement, en de verwachting is dat het voorstel het haalt. Acht jaar geleden hadden Grieken dat nooit voor mogelijk gehouden. "Het was altijd sciencefiction voor ons."
De stemming moet nog plaatsvinden, maar het Griekse stel Yolanda (27) en Georgia (41) vieren alvast feest. Ze wonen al jaren samen, en hebben zelfs een zoontje, maar konden nooit trouwen.
"We konden het ons onmogelijk voorstellen, we durfden er niet eens over te dromen", zegt Yolanda tegen persbureau Reuters. "Pas toen we de tekst van het wetsvoorstel zagen, konden we het voorzichtig geloven."
Het homohuwelijk in Europa: waar wel en niet?
In Europa is het homohuwelijk momenteel in 19 landen toegestaan: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, IJsland, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.
In tien landen is een geregistreerd partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk: Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Monaco, Montenegro, San Marino en Tsjechië.
En in vijftien landen is er geen van beide: Albanië, Armenië, Belarus, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Georgië, Kosovo, Moldavië, Noord-Macedonië, Oekraïne, Polen, Roemenië, Rusland, Servië en Slowakije.
Als het Griekse parlement inderdaad instemt met het homohuwelijk, is dat inderdaad verrassend. Het merendeel van de Grieken behoort tot de Grieks-orthodoxe kerk, een conservatieve stroming binnen het christendom. De orthodoxe kerk voerde in Griekenland actief campagne tegen het wetsvoorstel. Homoseksualiteit zou een zonde zijn, en de wet zou de traditionele waarden van het ouderschap onder druk zetten.
Rijke geschiedenis
Toch heeft Griekenland een rijke geschiedenis als het om homoseksualiteit gaat. Zo is het woord 'lesbisch' afgeleid van het Griekse eiland Lesbos. Dat kwam omdat Sappho, een vrouwelijke dichter uit de Griekse oudheid, het lef had als eerste lofdichten te schrijven over vrouwen. Sappho werd geboren op Lesbos.
Overigens waren in de tijd van de oude Grieken (honderden jaren voor Christus) seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht aan de orde van de dag. Het concept homoseksualiteit bestond toen nog niet, maar er zijn tal van voorbeelden van relaties tussen volwassen mannen of volwassen vrouwen.
Ook kwam er veelvuldig 'pederastie' voor: een soort buitenechtelijke relatie tussen een volwassen getrouwde man en een veel jongere, meestal minderjarige mannelijke adolescent. Hun band gold als opvoedkundig, maar vaak hadden zij ook een seksuele verhouding. In het oude Griekenland werd dit niet als pedofilie gezien, al was het niet onomstreden.
'Meer Europees worden'
Hoe dan ook: met de komst van het christendom was het even gedaan met de openlijke liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht. Tot, als er inderdaad een meerderheid voor is, vandaag dus. En die lijkt er te zijn: het wetsvoorstel komt uit de koker van de regering, die een meerderheid heeft in het parlement.
"We willen dat Griekenland elke dag eerlijker, productiever, welvarender en meer Europees wordt", zegt de verantwoordelijk staatssecretaris Akis Skertsos tegen Reuters.
Ouders nog niet erkend
Volgens Yolanda en Georgia is het een stap in de goede richting, maar is er nog veel werk aan de winkel. LHBTI-ouderschap wordt niet erkend in Griekenland: een kind kan maar één vader en één moeder hebben. Officieel is daarom alleen Yolanda de moeder van hun driejarige zoontje, Georgia niet.
Bovendien willen ze nóg een kind samen, maar worden ze nu steeds afgewezen. "We werden nota bene afgewezen door dezelfde kliniek als waar we onze zoon hadden gekregen. Dat was hartverscheurend", zegt Georgia.
Het stel focust zich nu eerst maar eens op trouwen. "We beginnen er echt van te dromen", zegt Yolanda. "We hebben het al over datums gehad: ergens in de lente? En wat trekken we aan? Wat voor bloemen kiezen we?"