Stad platgewalst

Rusland neemt spookstad Avdiivka in: 'Ze winnen en verliezen tegelijk'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AnadoluRusland neemt spookstad Avdiivka in: 'Ze winnen en verliezen tegelijk'
RTL

De situatie rond Avdiivka is kritiek. Daarvoor waarschuwt de Oekraïense krijgsmacht. De Russen komen steeds dichterbij en er is een ernstig tekort aan wapens en munitie. Als Avdiivka valt, heeft dat 'absoluut' te maken met het opdrogen van leveringen vanuit het Westen, zegt defensiespecialist Patrick Bolder.

In Avdiivka gaat het er hard aan toe, vergelijkbaar met de strijd om Bachmoet in 2022. Rusland en Oekraïne strijden al bijna twee jaar om Avdiivka, een stad die ooit bijna 40.000 inwoners telde. Internationale persbureaus schreven eind vorig jaar dat Moskou continu slecht getrainde soldaten de 'Avdiivka-vleesmolen' in stuurde, kennelijk met resultaat.

Wapens onmisbaar

"Wapens uit het Westen zijn onmisbaar voor Oekraïne in hun strijd tegen de oprukkende Russen", zegt Bolder van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS). "Zeker door de manier waarop Rusland oorlog voert - namelijk door maar manschappen naar het front te blijven sturen - is Oekraïne afhankelijk van voldoende artillerie."

Oekraïne heeft behoefte aan 'heel veel dingen', zegt Bolder. "Behalve artilleriegranaten zijn dat bijvoorbeeld ook luchtverdedigingswapens. Ik vind het een schande dat Amerika daarin niet thuisgeeft. De Oekraïners vechten voor onze vrijheid, maar ook tegen een omwenteling van de wereldorde, die de Russische president Vladimir Poetin voor ogen heeft. Hij probeert het Westen uiteen te spelen met deze oorlog, zodat individuele landen voor hem makkelijker aan te pakken zijn. Als Amerika nu niet handelt, zal dat de VS uiteindelijk in de staart bijten."

Aan puin geschoten gebouwen bij Avdiivka.© Anadolu
Aan puin geschoten gebouwen bij Avdiivka.

De strategische waarde van Avdiivka is voor beide strijdende partijen gering, zegt Bolder. "Avdiivka is voor Oekraïne geen opening naar de rest van de regio Donbas en Rusland zal vanuit Avdiivka geen makkelijke doorbraak naar de rest van Oekraïne kunnen forceren. Van de stad zelf is al niets meer over. De flatgebouwen die er nog staan, zijn lege hulzen. De rest is nagenoeg platgewalst. Het enige is dat Oekraïne door deze nederlaag verder is teruggedrongen, waardoor het minder makkelijk de stad Donetsk onder vuur kan nemen. Vanuit Avdiivka was dat eenvoudiger."

De Oekraïense krijgsmacht heeft militairen teruggetrokken uit delen van Avdiivka 'naar gunstigere posities', zegt krijgsmachtwoordvoerder Dmytro Lychovi. Er zijn ook versterkingen naar het gebied gestuurd.

Ondertussen stelt de Oekraïense regering alles in het werk om de militairen te helpen, zegt president Volodymyr Zelensky. "We doen alles wat in onze macht ligt om te zorgen dat onze strijders genoeg leiderschap en technische capaciteiten hebben om zoveel mogelijk Oekraïense levens te redden."

Volgens Bolder heeft Rusland een pyrrusoverwinning behaald: een overwinning die zoveel manschappen heeft gekost, waardoor die in feite gelijkstaat aan een nederlaag. "Maar in aanloop naar zijn mooie democratische presidentsverkiezingen kan Poetin in eigen land claimen dat Rusland weer succesvol is geweest", zegt Bolder met een cynische ondertoon. "Aan Russische zijde vallen gemiddeld per dag 500 doden bij deze oorlog. Ter vergelijking: bij de Afghaanse Oorlog tussen 1987 en 1989 verloor Rusland 15.000 mannen. De verliezen aan Russische kant zijn werkelijk enorm." 

Schattingen over het aantal Russische doden bij de oorlog met Oekraïne lopen op tot boven de 300.000.

In de strijd tegen Rusland krijgt het Oekraïense leger hulp uit onverwachte hoek. In deze video vertellen Russische soldaten waarom ze zich hebben aangesloten bij Oekraïne:

"Ik heb alle banden met Rusland verbroken. Zij zijn deze bloederige oorlog begonnen."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Vladimir PoetinOorlog in OekraïneRuslandOekraïne