Trump versus Biden

Donald Trump enige overgebleven Republikeinse presidentskandidaat, Haley uit de race

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Oud-president Donald Trump is de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Amerikaanse media melden dat zijn laatst overgebleven tegenkandidaat Nikki Haley de strijd opgeeft. En dat betekent dat het net als in 2020 Trump tegen Biden wordt in de strijd om het Witte Huis.

Dat Trump namens de Republikeinen zou worden genomineerd, hing al langer in de lucht. De 78-jarige oud-president won namelijk meerdere voorverkiezingen, waardoor de kans steeds kleiner werd dat hij nog kon worden ingehaald. 

Bovendien trokken meerdere tegenstanders zich terug uit de strijd, onder wie oud-vicepresident Mike Pence en Ron DeSantis. En nu dus ook Nikki Haley.

Correspondent Erik Mouthaan: "Gezaghebbende media in de VS melden dat Haley haar strijd tegen Trump beëindigt. Haley zal om 16.00 uur Nederlandse tijd een speech geven. Het is niet de verwachting dat zij haar kiezers zal oproepen om Trump te stemmen."

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.

Biden en Harris

In 2020 namen Donald Trump en de huidige president Joe Biden (81) het ook al tegen elkaar op. Toen won Biden met zijn vicepresident Kamala Harris de verkiezingen met 7 miljoen stemmen meer dan Trump. 

Het is nog niet bekend wie Trumps 'running mate' wordt, maar veel pijlen zijn gericht op de Amerikaanse senator Tim Scott, die zich afgelopen november terugtrok uit de race om president te worden. Onder meer persbureau AP noemt Scott de potentiële vicepremierskandidaat van Trump.

Op 5 november gaan de Amerikanen naar de stembus om hun nieuwe president te kiezen. Welke onderwerpen de verkiezingen beïnvloeden en of het een herhaling van de verkiezingen in 2020 gaat worden, leggen we uit in deze video:

Wordt het een herhaling van zetten? Niet volgens onze correspondent Erik Mouthaan. Deze video maakten we in januari, toen Trump nog niet officieel de Republikeinse kandidaat was.
Lees meer over
Donald TrumpJoe BidenAmerikaanse politiekLink in bioVerenigde Staten