Beroemde chef-kok biedt hulp aan Gazanen: 'Helpen waar honger is'
Na weken wachten is vorige week de eerste vracht met 200 ton voedsel vanuit Cyprus naar het noorden van Gaza overgevaren. Het Spaanse schip Open Arms vervoerde rijst, meel, rundvlees en kip voor bijna een half miljoen maaltijden. Het is allemaal georganiseerd door de Spaans-Amerikaanse chef-kok José Andrés.
Andrés staat aan het roer van de Amerikaanse hulporganisatie World Central Kitchen (WCK), een organisatie die al maanden actief is in Gaza. Omdat Gaza geen haven heeft, bouwde WCK een steiger om de hulp te kunnen afleveren.
"De mensen in Gaza zijn wanhopig, ze hebben dringend voedsel en water nodig", zei oprichter José Andrés twee weken geleden op de Amerikaanse tv-zender ABC. "Open meer grensovergangen met Gaza voor voedseltrucks en we kunnen de hongersnood binnen twee tot drie dagen oplossen."
Voordat World Central Kitchen een hulproute over zee organiseerde, transporteerde de organisatie al hulpgoederen en veldkeukens over de weg vanuit Egypte. Met hulp van vrijwilligers worden zo'n 350.000 maaltijden per dag bereid. Het is een druppel op een gloeiende plaat, want meer dan twee miljoen Gazanen lijden honger.
Volgens Unicef lijdt 1 op de 20 kinderen inmiddels aan ernstige ondervoeding. Maar toch: WCK is wel de grootste particuliere hulporganisatie die voedselhulp biedt aan Gaza. Wie is de man die dit mogelijk maakt?
Wie is José Andrés?
De nu 53-jarige José Andrés trok begin jaren 90 als jonge chef-kok van Spanje naar Amerika. Daar bouwde hij een imperium op van meer dan 26 restaurants. Twee daarvan met Michelinster. Door zijn succes werd hij een bekende tv-persoonlijkheid.
Na de verwoestende aardbeving in Haïti in 2010 begon hij met het bieden van hulp door te doen waar hij goed in is. Niet met haute-cuisine, maar met het opzetten van veldkeukens om duizenden mensen zo snel mogelijk een warme maaltijd te bieden.
Bekijk ook deze video: de Nederlandse arts Guido Versloot is in Gaza om te helpen.
Zijn organisatie World Central Kitchen werd geboren en breidde zich snel uit. Als er ergens voedseltekorten dreigen door een orkaan, aardbeving of overstroming, komt WCK in actie. Met maaltijden, maar ook met gasfornuizen, koelkasten en tenten. WCK kookte begin 2020 tijdens de bosbranden in Australië, stond bij voedselpunten bij de Mexicaanse grens en was al twee jaar actief in Oekraïne. Het hielp daar met het verplaatsen van voedselvoorraden, hielp lokale koks met boodschappen doen en het bereiden van gratis maaltijden.
"Toch wil Andrés ver weg blijven van de politiek," zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Hij probeert geen kant te kiezen, maar neutraal te blijven. Bovendien is hij nog altijd chef-kok en heeft hij vorig jaar nog een sjiek restaurant geopend in New York. Zijn zakelijke belangen wil hij niet op het spel zetten door zich met politiek te bemoeien. Andrés is zeer geliefd hier in de VS en er wordt veel over hem gepraat."
Eén van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld
Met zijn vergaarde vermogen zet hij zich nu al 14 jaar in om anderen te helpen. In 2012 en 2018 werd hij door Time genomineerd als een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. In 2020 rapporteert WCK meer dan 250 miljoen dollar aan donaties. In 2021 kende Amazon-oprichter Jeff Bezos hem de 'Courage and Civility Award' toe, waaraan een bedrag van 100 miljoen dollar is verbonden voor liefdadigheidsdoeleinden.
En die liefdadigheid zet Andrés nu volledig in om de Palestijnen in Gaza te helpen. Nu WCK met het Spaanse schip Open Arms succesvol is aangemeerd in Gaza, zullen mogelijk snel andere schepen volgen. De Amerikaanse regering is onderweg met materialen voor een bouw van een drijvende haven, zodat binnenkort grotere vrachtschepen aan land kunnen komen.