Rutte: 'Politieke gevolgen'

Als Israël Rafah aanvalt, liggen Nederlandse sancties op tafel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AnadoluAls Israël Rafah aanvalt, liggen Nederlandse sancties op tafel
RTL

Het demissionaire kabinet is klaar om strafmaatregelen te nemen tegen Israël, als dat land besluit om het geplande grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah in Gaza voort te zetten. Demissionair premier Mark Rutte stelt dat het demissionaire kabinet 'onmiddellijk' zal samenkomen als de regering-Netanyahu een grootschalige aanval opent.

Om wat voor stappen het precies gaat, maakte Rutte niet bekend. Sancties worden in elk geval niet uitgesloten. Een aanval op Rafah zal 'politieke gevolgen' hebben, zegt Rutte. Hij noemt een mogelijke aanval een 'gamechanger' die een humanitaire ramp zal veroorzaken.

Hij heeft 'zeer grote zorgen' over de humanitaire situatie in de Gazastrook. De Verenigde Naties waarschuwen dat elk moment een hongersnood kan uitbreken

Hof: Israël moet doden Gaza voorkomen, Hamas moet gijzelaars vrijlaten
Lees ook

Hof: Israël moet doden Gaza voorkomen, Hamas moet gijzelaars vrijlaten

De 'kleine verbeteringen' die Israël tot nu toe heeft doorgevoerd, zijn volgens Rutte onvoldoende. Nederland zal volgens Rutte, als Israël het grondoffensief voortzet, ook de eigen positie moeten bekijken. Tot nu toe heeft Nederland Israël gesteund in de strijd tegen Hamas.

Internationale druk

De internationale gemeenschap is kritisch over de plannen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om een grondoffensief uit te voeren in Rafah. Ruim een miljoen Palestijnen verblijven momenteel in schrijnende omstandigheden in de zuidelijke plaats. De vrees is dat de aanval veel burgerslachtoffers zal veroorzaken.

Toch benadrukte Netanyahu twee dagen geleden nog dat 'geen enkele internationale druk' Israël ervan zal weerhouden om de operatie in Rafah uit te voeren.

Rafah wordt sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël overspoeld met vluchtelingen uit het noorden van de Gazastrook. De ruim miljoen Palestijnen kunnen bij een grondoffensief 'eigenlijk nergens heen', stelde Midden-Oosten verslaggever Pepijn Nagtzaam een week geleden

"Naar het oosten vluchten kan niet, dat is nou juist waar de Israëlische tanks vandaan komen als een grondoffensief begint. Het zuiden is niet mogelijk, want daar ligt de grens en die houdt Egypte voor de meeste mensen potdicht. Het noorden kan niet, want dat is al gebied waar Israël grondoperaties uitvoert en waar heel veel kapot is."

De omstandigheden in Rafah zijn erbarmelijk.
Lees meer over
Mark RutteOorlog tussen Hamas en Israël