Legalisering cannabis

Blowende Duitsers moeten toch nog wachten op hun legale 'bubatz'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesBlowende Duitsers moeten toch nog wachten op hun legale 'bubatz'
RTL

Veel Duitsers keken ernaar uit; legaal blowen met Pasen. Want per 1 april zou Duitsland het wietgebruik legaliseren. Maar aan de wet kleven zoveel praktische en bureaucratische bezwaren dat het nog maar de vraag is of die snel worden opgelost. Het ziet ernaar uit dat de Duitsers nog even zullen moeten wachten op hun legale 'bubatz', zoals cannabis in straattaal wordt genoemd. En misschien komt het er helemaal niet van.

De wet die de legale teelt en het bezit van cannabis in Duitsland regelt is al aangenomen door het parlement, de Bondsdag. Maar er moet ook groen licht komen van de Bondsraad. Daarin zijn de zestien Duitse deelstaten vertegenwoordigd, en die zijn bang voor cannabis-chaos. Bij de conservatieve deelstaten bestaat sowieso al veel weerstand tegen legalisering van cannabis. 

Uitstel

De Bondsraad komt morgen bijeen om te stemmen over de wet. En er zal geen groen licht komen, verwacht Norbert Rascher, verslaggever in Duitsland voor RTL Nieuws. "De raad kan de wet niet tegenhouden, maar wel uitstellen. En dat zal waarschijnlijk gebeuren. Er zijn veel te veel praktische en bureaucratische zaken nog onduidelijk. Mogelijk proberen ze de wet op de lange baan te schuiven."

Duitsland telt naar schatting 4,5 miljoen cannabisgebruikers. © Getty Images
Duitsland telt naar schatting 4,5 miljoen cannabisgebruikers.

De Bondsraad kan de wet namelijk doorverwijzen naar een bemiddelingscommissie. Die Vermittlungsausschuss velt normaal gesproken een oordeel over geschillen tussen het parlement, de Bundestag, en de Bondsraad. "Als de Raad de wet doorstuurt naar de commissie, kan de wet worden uitgesteld tot het einde van deze kabinetsperiode, eind volgend jaar. Dan zijn er verkiezingen, en een nieuwe regering kan de wet intrekken. Oppositiepartij CDU heeft al gezegd dat te zullen doen, als ze winnen", aldus Rascher.  

Trucs

De huidige Duitse minister van Volksgezondheid Lauterbach ziet de bui al hangen. Met trucs zal de wet worden gestopt, stelt hij op X, het voormalige Twitter. "Als de wet naar de bemiddelingscommissie gaat, zal hij daar niet uitkomen. Dan hebben we een historische kans gemist om een einde te maken aan een mislukt cannabisbeleid."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Duitsland telt zo'n 4,5 miljoen cannabisgebruikers die reikhalzend uitzien naar hun legale blowtje. De huidige Duitse regering maakte van legalisering een belangrijk punt, om softdrugs uit de criminaliteit te halen. Twee jaar is erover gesproken, maar van het oorspronkelijke idee van vrij verkrijgbare cannabis is een afgeslankte versie aangenomen. "De wet is er een met veel mitsen en maren. Typisch Duits. En dat zorgt voor de problemen", zegt Rascher.

Controles

"Er zijn heel veel regels. Je mag volgens de wet 25 gram cannabis op zak hebben, best veel, en 50 gram thuis. Maar als je tussen de 18 en 21 bent, moet de wiet weer een lager thc-gehalte hebben, dus minder werkzame stoffen. Wie gaat dat allemaal controleren? Gaat de politie dat dan op straat meten? Die hebben daar helemaal geen tijd voor. Zo is de wet volstrekt stupide", aldus Rascher.

Ook het blowen op straat is aan regels gebonden. "Er zijn groene zones, waar het mag. En rode zones, waar het niet mag. In de buurt van scholen, speeltunen of kinderdagverblijven bijvoorbeeld moet je 100 meter afstand houden. Dat levert een enorme lappendeken van zones op. Als je kijkt naar de 'bubatz'-kaart van Berlijn, is er bijna geen gebied waar het zou mogen. De politie moet dat dan controleren, maar die hebben al gezegd dat ze daar de mankracht niet voor hebben", zegt Rascher.

Hieronder de 'bubatz'-kaart van Berlijn. In de rode gebieden mag niet worden geblowd.

Ook het Openbaar Ministerie voorziet problemen als de wet wordt ingevoerd. Want als het bezit van cannabis niet langer strafbaar is, betekent dit dat mensen die daar nu voor zijn veroordeeld, moeten worden vrijgesproken. 

Rasscher: "Dat betekent dat alle zaken opnieuw moeten worden bekeken. Het gaat waarschijnlijk om tienduizenden mensen. Sommigen zitten in de gevangenis, ook voor andere zaken. Mensen hebben boetes gekregen. Het gaat veel tijd kosten dat allemaal uit te zoeken. Daar zit justitie ook niet op te wachten."

Cannabisclubs

Anders dan in Nederland is het de bedoeling dat er in Duitsland geen coffeeshops komen, maar 'cannabis social clubs'. Gebruikers kunnen daar dan lid van worden. Maximaal 500 per club. Het zijn de clubs die de cannabis telen. Voor eigen gebruik, winst maken mag niet. Op honderden plaatsen zijn ze al begonnen met het bouwen van kassen. Verder mogen mensen thuis drie planten hebben.

Rascher denkt dat met deze wet het oorspronkelijke doel, het uit de criminaliteit halen van cannabis, niet zal worden gehaald. "Duitsland heeft miljoenen gebruikers. Er zal nooit genoeg wiet kunnen worden geproduceerd voor al die mensen. Dus zal er zeker een zwarte markt blijven."
 

Drugsvangst in 2021. Ook Duitsland wil met legalisering proberen de cannabis uit het criminele circuit te halen. © Getty Images
Drugsvangst in 2021. Ook Duitsland wil met legalisering proberen de cannabis uit het criminele circuit te halen.

Zoals gezegd; de toekomst van de Duitse cannabiswet is ongewis. "De conservatieve CDU/CSU, de christendemocraten, is fel tegen versoepeling. Ze zitten nu nog in de oppositie, maar hebben al gezegd dat ze de wet willen schrappen zodra ze aan de macht komen. Volgend jaar september zijn er weer verkiezingen, en in de peilingen staan zij op winst, en de huidige coalitie heeft de slechtste resultaten ooit. We zullen dus moeten zien hoe dat verloopt", aldus Rascher.

Eerst is morgen het woord aan de Bondsraad. "Wat de uitkomst van het stemmen daar is, is totaal onduidelijk. Veel deelstaten hebben een coalitieregering. Saksen bijvoorbeeld, heeft een CDU/SPD/Groenen-coalitie. De Groenen zijn voor, CDU is tegen. De vraag is hoe de delegatie van die staat dan stemt. Het is afwachten dus", aldus Rascher.

Lees meer over
WietDuitsland