Acteur, footballspeler en moordverdachte O.J. Simpson (76) overleden
De Amerikaanse voormalige American footballspeler en acteur O.J. Simpson is op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dat schrijft de familie op het X-account van Simpson. Simpson werd wereldberoemd toen hij werd beschuldigd van de dubbele moord op zijn ex-vrouw en haar vriend.
O.J. Simpson speelde tussen 1969 en 1979 professioneel American football in de hoogste Amerikaanse competitie, de NFL. Hij speelde voor de Buffalo Bills en de San Francisco 49ers.
Na zijn sportcarriere stortte de atleet zich op het acteren. Hij speelde onder andere in de serie Roots (1977) en de komische filmserie The Naked Gun (vanaf 1988).
Volgens de familie is Simpson gestorven in het bijzijn van zijn kinderen en kleinkinderen. Eerder werd al bekend dat hij prostaatkanker had en in februari berichtten media dat hij in een hospice lag. Dat ontkende Simpson zelf in een video op X.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Maar het was vooral de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en een vriend van haar, Ronald Goldman, op 12 juni 1994, die Simpson wereldwijd in de schijnwerpers zette.
De politie verdacht Simpson al snel van betrokkenheid bij de dubbele moord. Een paar dagen later zou hij zichzelf aangeven voor een verhoor, maar hij sloeg op de vlucht in zijn auto. De achtervolging werd live op televisie uitgezonden.
Een korte terugblik op zijn vlucht zie je hier:
Na een geruchtmakend proces van 133 dagen, dat eveneens live op televisie werd uitgezonden en waarin hij werd bijgestaan door een team van topadvocaten, werd Simpson tegen alle verwachtingen in vrijgesproken van de dubbele moord.
Het proces legde bloot dat er nog een sterke scheiding bestond tussen 'wit en zwart Amerika'. De zwarte bevolking vierde de vrijspraak als een overwinning op het institutionele racisme in het land, terwijl de witte bevolking woedend was over het vonnis.
Toch de gevangenis in
In een civielrechtelijke zaak, aangespannen door de ouders van slachtoffer Ronald Goldman, werd Simpson wel schuldig bevonden en veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 33,5 miljoen dollar.
In oktober 2008 moest hij uiteindelijk toch de gevangenis in. Hij werd schuldig bevonden aan ontvoering en mishandeling en kreeg een celstraf van 33 jaar opgelegd. In 2017 kwam hij vrij wegens goed gedrag.
Over de moordzaak schreef hij nog het boek If I diid it, waarin hij beschreef hoe hij de moord gepleegd zóu hebben, als hij schuldig was geweest.