Veelgebruikte zoetstof in snoep en frisdrank mogelijk schadelijk voor gezondheid
Een veelgebruikte suikervervanger kan zorgen voor gezondheidsproblemen, hebben wetenschappers ontdekt. Het gaat om neotaam, ook wel bekend als E961. Dat kan leiden tot beschadiging aan de darmen, blijkt uit nieuw onderzoek naar menselijke cellen.
Neotaam wordt gebruikt als suikervervanger in taarten, frisdranken en kauwgom. Het middel wordt gebruikt in meer dan 130 landen waaronder Nederland, zegt het Kenniscentrum Zoetstoffen.
Uit een recent Brits onderzoek, waarvoor menselijke darmcellen werden gebruikt, blijkt dat de zoetstof tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Zelfs kleine hoeveelheden van de zoetstof kunnen de darmen verzwakken.
Opnieuw geëvalueerd
De uitkomsten van het onderzoek zijn geen reden tot directe zorg, zegt lector voeding en gezondheid Annet Roodenburg van de HAS Green Academy.
Volgens haar is er verder onderzoek gaande naar de mogelijke schadelijke effecten van neotaam, dat in 2010 voor gebruik werd goedgekeurd door het Europees voedselveiligheidsagentschap (EFSA). Momenteel wordt de suikervervanger opnieuw geëvalueerd door de EFSA. "Als blijkt dat het inderdaad schadelijker is dan gedacht, kunnen twee maatregelen worden genomen: de toegestane dosis in voedingsmiddelen wordt verlaagd, of het verwerken van de stof wordt helemaal verboden", zegt Roodenburg.
Volgens de Britse onderzoekers kan het binnenkrijgen van de stof een aanleiding zijn voor meerdere ziektes en aandoeningen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom, insulineresistentie en bloedvergiftiging (ofwel sepsis), een ontstekingsreactie van het hele lichaam op een infectie.
Aan sepsis overlijden jaarlijks ongeveer 3500 mensen in Nederland. Patiënten die het overleven, lijden vaak onder ernstige psychische en lichamelijke restverschijnselen van de ziekte.
Zelfs bij lage concentraties schadelijk
Neotaam is een relatief nieuwe suikervervanger. Volgens voedingsdeskundige Roodenburg werd het in 2002 ontwikkeld als vervanger voor de zoetstof aspartaam, die tot dan toe op grote schaal werd gebruikt in voedingsmiddelen en dranken.
"Het is aan de ene kant een gezonder alternatief voor suiker, maar het kan ook schadelijk zijn", zegt hoofdonderzoeker, Havovi Chichger, "Neotaam kan de darmwand aantasten door schade te veroorzaken aan de 'goede bacteriën' in de darmen."
Het onderzoek toont aan dat neotaam schadelijk kan zijn, zelfs bij lage concentraties. Deze verschijnselen kunnen in verband gebracht worden met prikkelbaredarmsyndroom en sepsis", zei ze.
In veel producten gebruikt
Volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen wordt neotaam in Nederland gebruikt in veel producten. Onder andere frisdranken, snoepjes, jam, ijs, zuivelproducten, voedingssupplementen, soepen en sauzen en kauwgom. Het wordt ook gebruikt als losse tafelzoetstof.
Het Kenniscentrum Zoetstoffen ziet in het onderzoek niet genoeg aanleiding om Nederlanders te adviseren geen producten met neotaam te consumeren. "We wachten de uitkomst van de evaluatie van het Europees voedselveiligheidsagentschap af", zegt een woordvoerder van het kenniscentrum tegen RTL Nieuws.