Mogelijke grondaanval

Oekraïne stuurt versterkingen naar regio Charkiv na Russische aanval

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Vyacheslav Madiyevskyy/SIPA Press FranceOekraïne stuurt versterkingen naar regio Charkiv na Russische aanval
RTL

Oekraïne gaat extra troepen naar de noordoostelijke regio Charkiv sturen. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. Het Russische leger zou geprobeerd hebben met gepantserde voertuigen de grens daar over te steken. Het is nog onduidelijk of Rusland daadwerkelijk gebied heeft veroverd.

De gouverneur van de regio Charkiv meldt dat Russische sabotagegroepen de grens probeerden te passeren, maar de Oekraïense strijdkrachten 'geen meter' hebben toegegeven. Ook de Oekraïense president Zelensky laat weten dat het Oekraïense leger al rekening hield met een aanval. Tegen persbureau Reuters zegt een Oekraïense bron dat de Russen ongeveer een kilometer Oekraïne zijn ingetrokken, vlakbij het dorpje Vovchansk.

Angst voor aanval

"Het is nog niet duidelijk hoe groot deze aanval is", zegt Oekraïne-verslaggever Chris Colijn vanuit Kyiv. "Rusland heeft de afgelopen weken een troepenmacht opgebouwd aan de grens. Weliswaar geen grote aantallen, maar wel meer dan het was."

Volgens Colijn zijn de Oekraïners bang voor deze aanval. "Als het een grote aanval is, is het een nieuw front. Dan moet Oekraïne veel manschappen daarnaartoe sturen. En ze komen al manschappen tekort." Dat gaat ten koste van andere plekken waar zwaar wordt gevochten, zoals bij het oostelijke Tsjasiv Jar en Koepjansk. De laatste tijd boeken de Russen daar langzaam meer terreinwinst. 

© RTL Nieuws

De gouverneur van de regio Charkiv spreekt van 'Russische sabotagegroepen' die de grens zijn overgestoken. Colijn: "Dat zijn over het algemeen kleine groepjes Russische soldaten die in Oekraïne mijnen leggen, onrust stoken en de Oekraïense infrastructuur raken." Rusland heeft officieel nog niet gereageerd op de grondaanval.

Oekraïne bagatelliseert de Russische aanval. "De Oekraïners zeggen alles onder controle te hebben en dat de Russen niets veroverd hebben, terwijl Russen zeggen wel kilometers terrein te hebben ingenomen. Ze spreken elkaar tegen en daarom is het moeilijk in te schatten hoe de situatie daar is."

Bufferzone

Rusland zou een bufferzone van tien kilometer aan de grens willen creëren. "De Russen hebben het daar al maanden over", zegt Colijn. Dat zeggen ze naar aanleiding van de Oekraïense aanvallen op de Russische stad Belgorod, vlakbij de grens met Oekraïne. "Maar volgens mij is het een dekmantel. Telkens moet die bufferzone groter worden, terwijl de aanvallen van drones op Belgorod van een veel grotere afstand worden afgevuurd. Dat stop je niet door de bufferzone te creëren. Het lijkt daarom een soort excuus van Rusland om Oekraïne binnen te vallen."

Ook zijn de Oekraïners volgens Colijn bang dat de Russen Charkiv gaan aanvallen. De laatste maanden nemen de aanvallen op de stad toe. Rusland valt de stad continu aan met glijbommen, die vanuit een vliegtuig worden afgevuurd. "Als burger heb je dan bijna geen tijd om dekking te zoeken en naar een schuilkelder te gaan."

Charkiv is de tweede stad van het land en ligt op 30 kilometer van de Russische grens. Voor de oorlog telde de stad 1,5 miljoen inwoners. Korte tijd hadden de Russen delen van de regio Charkiv in handen, maar al snel heroverde het Oekraïense leger delen terug.    

Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïne