Guess who's back: onverwachte terugkeer Farage zorgt voor wending in Britse verkiezingscampagne
Nigel Farage, groot voorvechter van brexit en rebel tegen de gevestigde orde, keert onverwacht terug in de Britse politiek. Met de landelijke verkiezingen op 4 juli in het vooruitzicht treedt Farage aan als leider van Reform UK. Terwijl hij tien dagen eerder nog stellig beweerde dat hij zich geen kandidaat zou stellen. "Maar van gedachte veranderen mag", zegt Farage.
Tijdens een haastig georganiseerde persbijeenkomst begint Nigel Farage met: "Deze verkiezingscampagne heeft pit nodig. Tot zover is het de saaiste kiesstrijd ooit." Bovendien kon hij 'miljoenen Britten' die op hem rekenen 'niet aan hun lot overlaten'.
Op sociale media deelt de politicus een gelikt filmpje van zichzelf op de beat van rapper Eminem’s hit 'Without me' waarin de artiest zingt: "Now this looks like a job for me. So everybody, just follow me. 'Cause we need a little controversy. 'Cause it feels so empty without me."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Hoofdpijn voor Sunak
De terugkeer van Farage zorgt inderdaad voor de nodige opschudding op het politieke strijdtoneel. Vooral voor Premier Sunak zorgt de kandidatuur van Farage voor flinke hoofdpijn. Veel teleurgestelde conservatieve kiezers zouden de regeringspartij wel eens de rug kunnen toekeren en hun stem kunnen geven aan Reform UK met Farage aan het roer. En dat terwijl de conservatieve partij van Sunak in de peilingen al op groot verlies staat.
Farage hoopt na de verkiezingen de bevolking in het kiesdistrict Clacton, een stadje aan de oostkust van Engeland, te mogen vertegenwoordigen in het Britse Lagerhuis. Het is overigens niet de eerste keer dat Farage zich verkiesbaar stelt. Zeven keer eerder probeerde hij een zetel in het Lagerhuis te bemachtigen met zijn toenmalige partij UKIP. Elke keer mislukte zijn poging.
Dit keer zou Farage wel eens in zijn poging kunnen slagen. Sinds het aantreden van de charismatische politicus stijgt Reform UK naar 17 procent in de peilingen. Slechts 2 procent minder dan de conservatieven. Vanwege het districtenstelsel, waarbij de 'winner-takes-all' geldt, is dit volgens peilingbureau YouGov goed voor één tot vier zetels. Dit zou een historische winst voor Farage betekenen.
Maar ook zonder verkiezingsoverwinning heeft Farage de potentie aanzienlijke invloed uit te oefenen op de Britse politiek. De politicus die graag met een pint bier in de pub wordt gefotografeerd, wordt door menig Brit namelijk gezien als 'één van ons'.
Cruciale rol bij brexit
Ook is Farage in staat door middel van beeldende vergelijkingen zijn grootste pijler, immigratie, onder de aandacht te brengen. Zo beschreef hij onlangs de illegale migranten die in rubberbootjes het Kanaal oversteken als 'omgekeerde D-day in slow motion'.
Op deze manier slaagde Farage er in het verleden ook al in om zijn visies op de politieke agenda van de gevestigde partijen te plaatsen. Tijdens de verkiezingscampagne van 2015, bijvoorbeeld, dwong hij bij toenmalig premier David Cameron een referendum over het lidmaatschap van de EU af. Farage speelde dan ook een cruciale rol tijdens de brexitcampagne.
Op het huidige migratiebeleid van de conservatieve regering heeft Farage ook grote kritiek. Hij noemt het beleid zwak en bestempelt het Rwanda-beleid van premier Sunak als een verkiezingsstunt. De conservatieven beschuldigen Farage er op hun beurt van niet met een alternatieve oplossing te komen.
Maar met concrete oplossingen komt Farage niet. Die doet hij mogelijk pas uit de doeken tijdens het tweede verkiezingsdebat waaraan alle partijleiders deelnemen.