Thailand gaat homohuwelijk legaliseren: 'Vooral juridisch gezien bijzonder'
Het Thaise parlement heeft vandaag gestemd voor een wet die het homohuwelijk legaliseert. Daarmee is Thailand het eerste land in Zuidoost-Azië waar dit mogelijk is. "Het land staat wereldwijd bekend als plek waar je jezelf kunt zijn. Nu is er dus ook politieke erkenning."
De afgelopen tien jaar werden er al pogingen gedaan om het homohuwelijk te legaliseren. En nadat vorig jaar al verschillende partijen legalisatie hadden opgenomen in hun verkiezingsprogramma, is het nu dan eindelijk een feit.
De senaat stemde overtuigend voor de wet, met 130 van de 152 stemmen voor. Alleen de koning moet de wet nog goedkeuren, maar dat wordt slechts gezien als een formaliteit. Richting het einde van het jaar zal de wet ingaan.
Derde in Azië
De nieuwe wet verwijst niet meer naar mannen en vrouwen, maar gebruikt termen als 'individuen' en 'huwelijkspartners'. Hetero- en homostellen zouden daardoor dezelfde adoptie- en erfenisrechten moeten krijgen. Juridische erkenning voor transgender of non-binaire mensen is hier niet in meegenomen, al zouden activisten dat wel graag willen.
Thailand wordt het eerste land in Zuidoost-Azië dat een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht legaliseert. In Azië is het het derde land. Taiwan in 2019 en Nepal in 2023 gingen Thailand al voor. Volgens Thom Schelstraete, correspondent Zuidoost-Azië, past de erkenning bij de cultuurverandering die in Thailand aan de gang is. Vooral jongeren zijn er steeds progressiever.
Dat is de reden dat de conservatieve regering bij jongeren een stuk minder geliefd is dan de progressieve Move Forward-partij, legt Schelstraete uit. Er zijn op tal van onderwerpen grote meningsverschillen. Het goedkeuren van deze nieuwe wet door de de conservatieve regering kan daarom ook gezien worden als een strategische zet. "Door het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht goed te keuren, kan de regering populairder worden."
Gevoel van vrijheid
Dat de legalisering zolang op zich heeft laten wachten past niet helemaal bij het tolerante beeld dat mensen van Thailand hebben. "De politiek blijkt er nu pas klaar voor te zijn, maar cultureel gezien is Thailand dat al vele jaren. Het land staat wereldwijd bekend als plek waar je jezelf kunt zijn, mensen van de lhbti-gemeenschap vinden Thailand daarom een erg prettige bestemming. Bovenop dat gevoel komt nu dus ook politieke erkenning."
Volgens Schelstraete is dat gevoel van vrijheid er op dit moment helemaal tijdens de Pride-maand. "Die werd afgetrapt met een enorme parade. Maar je ziet door de stad ook trappen die geverfd zijn in regenboogkleuren, reclames en grote feesten en dragshows op plekken waar veel lhbti'ers uitgaan."
Toch is er net als in andere landen wel een verschil tussen een stad als Bangkok en dorpen op het platteland, benadrukt Schelstraete. "Daar is het voor sommige jonge Thai nog steeds best lastig om zichzelf te zijn. Dat is ook de reden dat ze naar steden als Chiang Mai en Bangkok verhuizen, waar het meer geaccepteerd is. Organisaties die zich hard maken voor meer rechten voor lhbti'ers hopen dat deze wet daarom niet alleen voor tolerantie zorgt, maar ook voor acceptatie."
Het steunen van de economie is voor de Thaise regering ook een belangrijke reden om het huwelijk voor iedereen mogelijk te maken, zegt Schelstraete. "Want hierdoor zal het aantal toeristen alleen maar groeien. De erkenning die er nu in Thailand komt, is in omringende landen niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld vanwege de religieuze waarden daar. En die zullen voorlopig niet veranderen."