Geschokte reacties na dood journalisten Al-Jazeera in Gaza: 'Gerichte actie'
Kijkers van de Arabische zender Al-Jazeera reageren gechoqueerd op de dood van verslaggever Ismail Al-Ghoul en zijn cameraman Rami El Rifi. De bekende journalist, die maandenlang verslag deed vanuit de Gazastrook, is zelf nieuws geworden nu hij gedood is bij een Israëlisch bombardement. Belangenorganisaties van journalisten zijn bezorgd over de veiligheid van vakgenoten in de Gazastrook.
Het nieuws over de dood van Al-Ghoul kwam binnen tijdens een uitzending over de dood van Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran. De verslaggever verscheen dagelijks op de zender om nieuws vanuit de Gazastrook te duiden.
De presentatrice van Al-Jazeera was enige tijd sprakeloos toen het nieuws binnenkwam. Daarna ging ze door met een snik in haar stem en zei: "Collega's Ismail en Rami zijn gedood in een Israëlische aanval tijdens het doen van hun journalistieke werk." Bekijk dat fragment hier:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Voordat ze werden getroffen door een Israëlische raket, stonden Al-Ghoul en Rifi bij het huis van Ismail Haniyeh om mensen te interviewen over diens dood. De getroffen journalisten droegen veiligheidsvesten met het opschrift 'PRESS'.
Een collega-verslaggever van Al-Jazeera stond in een live-uitzending naast de lichamen van de gedode journalisten en wees naar dat van Al-Ghoul. "Kijk, ze hadden hun persvesten aan. Het kan niet zijn dat Israël het niet wist." Een topman van Al-Jazeera noemde hun dood een 'gerichte actie' van het Israëlische leger.
De belangenorganisatie van journalisten Verslaggevers Zonder Grenzen (RSF) maakt zich zorgen over de situatie van journalisten in de Palestijnse gebieden. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt in een verklaring op X. Volgens de belangenorganisatie 'is de noodzaak om journalisten in Palestina te beschermen nog nooit zo groot geweest'.
111 journalisten gedood
De oorlog tussen Israël en Hamas die op 7 oktober 2023 begon, wordt door het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) beschreven als het 'dodelijkste conflict ooit voor journalisten die het CPJ heeft gevolgd'. Sinds het begin van de oorlog zijn 111 journalisten en medewerkers van de media gedood in de Gazastrook bij Israëlische aanvallen. De organisatie houdt sinds 1992 de aantallen bij.