Grootste gevangenenruil sinds Koude Oorlog

Bij The Wall Street Journal overheerst opluchting: 'Gershkovich is vrij'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / EPABij The Wall Street Journal overheerst opluchting: 'Gershkovich is vrij'
RTL

De hoofdredacteur van The Wall Street Journal laat weten dat de hele krant 'is overweldigd door een gevoel van opluchting': hun journalist Evan Gershkovich is vrijgelaten. Hij is een van de 26 mensen die vrijkwam bij 'de grootste gevangenenruil sinds de Koude Oorlog'.

De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich werd eerder deze maand door een Russische rechter veroordeeld voor vermeende spionage. Hij zat al sinds maart 2023 vast in het land en werd veroordeeld tot 16 jaar cel.

Gisteren gingen er al geruchten dat hij betrokken zou zijn bij een gevangenruil, maar pas vanmiddag kon zijn werkgever The Wall Street Journal het nieuws bevestigen. "Gershkovich is vrij", kopte de krant groot op de site. Op de redactie werd geklapt toen het nieuws bekend werd:  

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Hoofdredacteur Emma Tucker liet weten 'opgetogen te zijn voor Evan en zijn familie, en voor alle anderen die zijn vrijgelaten'. 

"Tegelijkertijd veroordelen wij in de strengst mogelijke bewoordingen het regime van Vladimir Poetin", zei Tucker. Gershkovich zat 491 dagen 'onterecht opgesloten op basis van valse beschuldigingen en een nepproces', liet ze weten. 

De website van The Wall Street Journal na de vrijlating van Gershkovich.© WSJ
De website van The Wall Street Journal na de vrijlating van Gershkovich.

De krant bedankt de Amerikaanse regering 'en verschillende andere overheden overal ter wereld' voor medewerking aan de gevangenenruil. Dat ook nieuwsmedia wereldwijd vanaf het eerste uur solidair waren met Gershkovich, was volgens The Wall Street Journal 'van grote steun'. 

Correspondent Olaf Koens legt uit dat de grote gevangenenruil 'in alle opzichten ontzettend bijzonder is': 

"Rusland wil Russen die gevangen zitten in Amerika en Europa koste wat kost terug", legt Olaf Koens uit.

Dat Gershkovich en anderen hun vrijheid terugkrijgen in ruil voor veroordeelde Russen in het Westen was volgens de hoofdredacteur 'voorspelbaar'. Tucker noemt dit 'de enige oplossing gezien het cynisme van president Vladimir Poetin'. 

Op X wordt door Pjotr Sauer, een Nederlandse journalist voor de Britse krant The Guardian, een foto gedeeld van Gershkovich in vrijheid: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Gershkovich was de eerste Amerikaanse journalist die in Rusland werd opgepakt voor spionage sinds 1986. Hij verscheen eind vorige maand in de rechtbank, achter glas en met kaalgeschoren hoofd. 

De gevangenenruil waar Gershkovich bij betrokken was, is volgens buitenlandse media 'de grootste sinds de Koude Oorlog'. 

Rusland heeft naast de journalist nog vijftien gevangenen vrijgelaten. Deze groep bestaat uit onder anderen Russische dissidenten, Amerikanen en Duitsers. In ruil daarvoor krijgt Rusland tien Russen, onder wie twee minderjarigen terug. Zij zaten in Duitsland, Slovenië, Noorwegen, Polen en de Verenigde Staten. 

Op het vliegveld van Ankara kwamen de gevangenen aan.© ANP / AFP
Op het vliegveld van Ankara kwamen de gevangenen aan.
Lees meer over
DiplomatieVerenigde StatenRusland