Deze acht Nederlandse atleten gaan voor goud bij Paralympische Spelen
De Paralympische Spelen van 2024 in Parijs beginnen vandaag met de openingsceremonie. Het is het grootste sportevenement voor atleten met een beperking ter wereld. 89 Nederlandse sporters vertegenwoordigen ons land. We zetten acht interessante kanshebbers op eremetaal voor je op een rijtje.
Het toernooi duurt tot en met 8 september. Aan de Spelen doen ongeveer 4400 sporters met beperking mee, die 182 landen vertegenwoordigen. Ze zullen in actie komen in 22 verschillende sporten, onder meer atletiek, verspringen, zwemmen en rolstoelbasketbal. Vrijdag om tien uur in de ochtend staat het eerste onderdeel op het programma, discuswerpen. Hier is het hele programma te vinden.
Vanuit Nederland doen 89 sporters mee. Acht van hen maken goede kans op medailles in de Franse hoofdstad.
Fleur Jong, atletiek
Op haar 17de verloor Jong haar tenen als gevolg van een toxic shock door bacteriën die terechtkwamen in haar bloedvaten. De 28-jarige Noord-Hollandse topatleet is een bekend gezicht van de Nederlandse para-atletiek. In 2020 won Jong haar eerste gouden medaille voor verspringen in Tokio. De atleet werd in 2023 wereldkampioen op de 100 meter sprint en verspringen in klasse T64.
Als eerste Paralympische atlete ooit kreeg Jong de titel 'de mooiste sportvrouw van het jaar' door het mannenblad FHM. Er wordt verwacht dat Jong een olympische titel aan haar palmares toevoegt.
Olivier van de Voort, zwemmen
De 26-jarige Friese zwemmer had altijd de droom om mee te doen aan de Olympische Spelen, maar door een ongeluk met zijn paard verloor hij zijn onderbeen. Zijn droom leek in duigen te vallen. Na zijn herstel ging hij weer zwemmen en kwam hij in aanmerking voor de Paralympische Spelen. "De gouden plak wacht nog steeds op mij. Diep van binnen klinkt zilver voor mij nog altijd als verliezen." Dat zei de fanatieke zwemmer Van de Voort nadat hij zilver won op 100 meter rugslag op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Van de Voort was toen 19 jaar oud. Een jaar later stopte hij met zwemmen om te studeren.
Na zijn afstuderen maakte de zwemmer een spectaculaire comeback. Dat was tijdens de Rotterdam Qualification Meet (RQM), waar zwemmers limiettijden kunnen zwemmen voor de Olympische en Paralympische Spelen. Van de Voort dook met 59,36 seconden meer dan twee seconden onder de limiettijd.
Chantal van Engelen, boccia
In 2023 veroverde de 24-jarige Hilversumse boccia-speelster Van Engelen twee titels op rij: Europees goud in Rotterdam en de gouden medaille tijdens het WK in Portugal. Ook werd ze Europees kampioen in de landenwedstrijd samen met Daniel Perez en Marco Dekker.
Van Engelen wordt gezien als een van de steunpilaren van het Nederlandse team en er wordt verwacht dat ze een topprestatie zou leveren tijdens de Paralympische Spelen. "Mijn droom is deel te nemen aan de Paralympische Spelen van Parijs 2024", zei ze eerder.
Niels Vink, rolstoeltennis
Door een bacteriële infectie op 1-jarige leeftijd verloor hij beide benen en verschillende vingerkootjes. Met meerdere eretitels op zak maakt de Helmondse 21-jarige rolstoeltennisser Vink een goede kans op de Paralympische Spelen. In 2018 won hij zijn eerste 'ITF 2'-titel op het German Open in Berlijn, nadat hij zijn landgenoot Sam Schröder in de finale versloeg. Het jaar daarna stond Vink aan kop van de wereldranglijst bij de junioren.
Op de Paralympische Spelen in Tokio 2021 kreeg hij samen met Schröder de gouden medaille voor het dubbelspel en de bronzen medaille in het enkelspel. In 2022 stond hij op de eerste plaats van de wereldranglijst van quad-spelers in het enkelspel. Hij speelt ook een dubbel, samen met Schröder.
Sanne Voets, dressuur
De 38-jarige Brabantse is geboren met een lichte afwijking in de gewrichten van haar benen. Door een ongeluk met haar paard en een operatie als gevolg werd de bewegingsfunctie van haar benen verder beperkt.
Met haar paard Vedet PB won Voets haar eerste Europese titel in Denemarken in 2013. In 2014 won ze de wereldtitel bij de kür op muziek tijdens de Wereldruiterspelen van Normandië. Vedet PB die belangrijk was voor Voets vanwege de successen die ze samen hebben bereikt, maar ook vanwege de sterke emotionele band, is na een ongeval overleden.
In 2016 ging Voets verder met het paard Demantur. Met dit paard won ze prijzen op internationale sportevenementen, onder andere een gouden medaille tijdens de Paralympische Zomerspelen in Rio de Janeiro. Voor de kür op Muziek tijdens de Spelen in Parijs kiest Voets voor het nummer 'Multicolor' van de populaire Nederlandse band Son Mieux.
Jean-Paul Montanus, tafeltennis
De 31-jarige Alkmaarse Montanus is vanaf zijn geboorte halfzijdig verlamd. Maar dat heeft hem nooit in de weg gestaan om te tafeltennissen. Hij werd in 2015 en 2019 Europees kampioen in het enkelspel. Vanwege de verplaatsing van de Paralympische Spelen in Tokio 2020 door de coronapandemie naar 2021, besloot hij niet naar de Spelen te gaan. "De verplaatsing van de Spelen was een klap voor mij. De periode zonder trainingen en competitie werd langer en langer en dit ging ten koste van mijn drijfveer voor Tokio."
Maar het Olympische vuurtje bij Montanus is weer opgelaaid. In 2022 werd hij wereldkampioen in het dubbelspel met Kelly van Zon. Ook staat hij op de tweede plaats wereldwijd in het enkelspel.
Mariska Beijer, rolstoelbasketbal
"Mijn leven is een reis geweest van ziekenhuiskindje tot paralympisch kampioen." Zo beschrijft de 33-jarige Beijer haar leven. Door een medische fout na een beenbreuk in 1993 moest zij tientallen keren geopereerd worden. Dat leidde uiteindelijk tot amputatie van de rechtervoet. In 2002 had ze ook een ongeluk tijdens het skiën waardoor ze zenuwschade in haar linkerbeen opliep. Na deze twee ongelukken zit zij in een rolstoel. Beijer leed eerder ook aan nierkanker.
Sinds 2009 speelt zij in het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Sinds 2017 heeft ze samen met het vrouwenteam elk toernooi gewonnen. Dit zijn: EK, WK en Paralympische Spelen. De afgelopen zes jaar is zij verkozen tot beste rolstoelbasketbalster ter wereld.
Jetze Plat, atletiek, triatlon, wielrennen
"Ik ben paralympisch kampioen, meervoudig wereld-, Europees en nationaal kampioen en houder van het parcoursrecord van de wereldberoemde Ironman op Hawaï geworden", zegt de 33-jarige Zuid-Hollander Plat. "Een aantal jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit nu kon zeggen."
Hij won goud in zowel triatlon als handbiken in 2021. Plat is geboren met een afwijking in zijn benen. Hij had een verkort linkerbovenbeen en een knie zonder kniebanden. Het rechterbovenbeen ontbreekt helemaal bij Plat en zijn onderbeen zit vast aan zijn romp. In 2007 is zijn voet geamputeerd om een comfortabele prothese te krijgen.