Maatregelenpakket

Duitsland gaat asielbeleid aanscherpen na mesaanval Solingen

Door Reuters/RTL Nieuws··Aangepast:
© EPADuitsland gaat asielbeleid aanscherpen na mesaanval Solingen
RTL

De Duitse regering gaat haar veiligheids- en asielbeleid aanscherpen. Onderdeel van de maatregelen is het aanscherpen van criteria waarop een asielzoeker afgewezen kan worden.

Aanleiding voor de maatregelen is de dodelijke steekpartij in Solingen. Een afgewezen asielzoeker uit Syrië wordt ervan verdacht drie mensen te hebben doodgestoken en acht mensen te hebben verwond tijdens een festival ter ere van het 650-jarig bestaan van Solingen.

Asielzoekers die eerder ernstige misdaden hebben begaan, moeten makkelijker afgewezen kunnen worden. En als ze een misdaad plegen met een wapen, moeten ze weggestuurd kunnen worden uit Duitsland.

Duitse politie: verdachte zegt aanslag Solingen te hebben gepleegd
Lees ook

Duitse politie: verdachte zegt aanslag Solingen te hebben gepleegd

Maar er is meer: onderdeel van de lijst is ook dat asielzoekers die zich in een ander EU-land hebben gemeld, geen recht meer hebben op een uitkering in Duitsland. Vluchtelingen die afreizen naar hun thuisland zonder dat ze daar een goede reden voor hebben, lopen het risico om hun beschermingsstatus te verliezen. Vluchtelingen uit Oekraïne vormen hierop een uitzondering.

Verdachten opsporen

Met het maatregelenpakket wil Berlijn ook 'gewelddadig Islamisme' bestrijden. Wetshandhavingsautoriteiten moeten toestemming krijgen openbare internetbronnen te gebruiken om met gezichtsherkenning verdachten te identificeren.

Wapenwetten

Daarnaast wordt een al bestaand verbod op het dragen van messen in de openbare ruimte uitgebreid. De strengere wapenwetten omvatten een verbod op stiletto's en op het dragen van messen bij evenementen zoals festivals, sportwedstrijden, tentoonstellingen, markten en andere bijeenkomsten. Ook mogen in langeafstandsbussen en -treinen geen messen meer worden gedragen.

De verdachte van de aanslag in Solingen is een 26-jarige Syrische asielzoeker. Hij meldde zich in 2022 in Duitsland. Hij reisde via Bulgarije naar Duitsland, maar werd niet teruggestuurd naar Bulgarije. Sinds het incident heeft de discussie over migratie aangewakkerd. Volgende maand vinden er deelstaatverkiezingen plaats in Oost-Duitsland.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
MigratieAsielzoekersDuitsland