Tientallen doden

Bloedige Russische aanval Poltava beproefde methode: 'Twee raketten vrijwel tegelijk'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Bloedige Russische aanval Poltava beproefde methode: 'Twee raketten vrijwel tegelijk'
RTL

De aanval van vandaag op het relatief rustige stadje Poltava in Oekraïne, is een van de bloedigste sinds het begin van de oorlog. Er vielen zeker 51 doden en ruim 200 gewonden. Twee Russische raketten kwam terecht op een opleidingsinstituut. "Het gebeurt niet vaak dat er op één plek zoveel doden en gewonden vallen", zegt redacteur Chris Colijn vanuit Oekraïne.

Poltava is een kleine, oude stad ten zuidoosten van Kyiv. In Poltava blijft het vaak relatief rustig, want het ligt een stuk verder van het front dan grotere steden als Charkiv of Zaporizja, die dichter bij het front liggen. 
 
Poltava is een stad waar veel vluchtelingen uit andere delen van Oekraïne naartoe zijn gegaan: volgens de laatste cijfers zitten er bijna 200.000 vluchtelingen, blijkt uit cijfers van de VN. En dat op een bevolking van 300.000 mensen.

Beproefde methode

Rusland heeft bij de aanslag van vandaag volgens een beproefde methode uitgevoerd. Daarbij vuurt het een raket af op een doelwit en wachten ze af tot reddingswerkers en journalisten bij de plek van inslag zijn, om dezelfde plek opnieuw te beschieten om zo het aantal doden te vergroten. Bij de reddingsoperatie die nu gaande is zijn reddingswerkers zich heel bewust van die mogelijkheid. Als het luchtalarm nu weer afgaat, moet de operatie dan ook even worden stilgelegd.

De eerste beelden na de raketinslagen:
In beeld: dodelijke Russische aanval op het Oekraïense Poltava
"Als de Russen heel gericht schieten op een bepaald doel, dan gebruiken ze vaak meerdere raketten",  zegt RTL Nieuws-redacteur Chris Colijn vanuit Kyiv. "Vaak weet de Oekraïense luchtverdediging er dan wel één uit te schakelen, maar het lukt lang niet altijd om beide raketten onschadelijk te maken voordat ze hun doel bereiken." 

Veel doden

"Het gebeurt niet vaak dat er op één plek zoveel doden en gewonden vallen", zegt Colijn. "In die zin is dit een van de bloedigste aanvallen tot nu toe." Bij overheidsgebouwen zoals dit Militaire Instituut voor Communicatie waar twee raketten insloegen, wordt over het algemeen goed geluisterd naar het luchtalarm. Volgens het protocol moet iedereen meteen naar de schuilkelder. "Zo’n evacuatie duurt natuurlijk een aantal minuten, maar meestal is er wel genoeg tijd. Deze keer sloeg de raket vrijwel direct in." Waarom er zo weinig tijd tussen het alarm en de inslag zat, is nog niet duidelijk. 
 
Het is in Kyiv ook wel eens voorgekomen dat het alarm te laat afging, zegt Colijn, bijvoorbeeld omdat de Russen een hypersonische (hele snelle) raket gebruikten.
De ligging van de stad Poltava.© RTL Nieuws
De ligging van de stad Poltava.
Rusland vuurt al ruim twee jaar lang raketten en drones af op Oekraïense steden, en daarbij zijn inmiddels duizenden mensen om het leven gekomen. 
 
"Vaak zijn de aanvallen gericht op de energie infrastructuur, militaire infrastructuur of overheidsgebouwen, zoals dit onderwijsinstituut", zegt Colijn. "Die doelen liggen soms in dichtbevolkt gebied, maar Rusland laat nu al jarenlang zien dat het zich niet om burgerdoden bekommert. We hebben de afgelopen jaren ook vaak gezien dat Rusland er niet voor terugdeinst om ziekenhuizen, scholen en hotels te bombarderen."

Wapens uit Noord-Korea

Journalisten die naar het oosten van Oekraïne reizen blijven tegenwoordig vaak weg uit grote hotels, en slapen omwille van de veiligheid het liefst niet dicht bij scholen of ziekenhuizen. De afgelopen weken nemen de Russische beschietingen weer toe. 
 
Rusland weet zelf veel raketten en drones te maken, en koopt ook veel wapens van Noord-Korea en Iran. "Dat geeft Rusland de mogelijkheid om veel aanvallen op Oekraïne uit te voeren", aldus Colijn.
 
President Zelensky reageerde vlak na de aanslag:
Lees meer over
Link in bioOekraïneRusland