'Onvermoeibaar gewerkt'

Eurocommissaris Breton stapt op, mogelijk conflict met Von der Leyen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEurocommissaris Breton stapt op, mogelijk conflict met Von der Leyen
RTL

De Franse eurocommissaris Thierry Breton stapt op. De politicus kondigde in een brief op berichtendienst X aan dat hij met onmiddellijke ingang zijn ontslag indient.

Breton richt zich in een dankwoord op X tot zijn collega's: "Samen hebben we onvermoeibaar gewerkt aan het bevorderen van een ambitieuze EU-agenda. Het was een eer en een voorrecht om het gemeenschappelijk Europees belang te dienen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Breton was eurocommissaris voor interne markten in de commissie van Ursula von der Leyen. Hij boog zich onlangs bijvoorbeeld over de nieuwe dienst van TikTok voor kinderen. Breton stelde dat de dienst verslavend en giftig was

Conflict met Von der Leyen

Ook was Breton betrokken bij regelgeving rond kunstmatige intelligentie. Op een aantal AI-toepassingen komt een verbod. Het gaat bijvoorbeeld om profileringssystemen die zogenaamd criminaliteit voorspellen op basis van je persoonsgegevens. 

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Er lijkt een conflict met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan ten grondslag te liggen, zo blijkt uit het bericht van Breton op X.

Gelijk aantal vrouwen en mannen

Breton is eind juli voor een tweede termijn als eurocommissaris gekandideerd door de Franse president Emmanuel Macron. Een paar dagen geleden zou Von der Leyen Macron hebben gevraagd een andere kandidaat naar voren te schuiven, schrijft Breton op X. In ruil daarvoor zou Frankrijk een invloedrijke post krijgen. Breton is daarvan niet door Von der Leyen op de hoogte gesteld.

Von der Leyen probeert al weken een nieuwe Europese Commissie samen te stellen, waarbij ze streeft naar een gelijk aantal vrouwen en mannen. Ze heeft lidstaten expliciet gevraagd zowel een man als een vrouw te kandideren, maar de meeste lidstaten hebben aan die oproep geen gehoor gegeven. Daarna heeft Von der Leyen bij een aantal lidstaten aangedrongen om de gekandideerde man terug te trekken en alsnog een vrouw te kandideren.

Als vervanger heeft Macron Stéphane Séjourné gekandideerd als nieuwe Eurocommissaris. Séjourné is nu minister van Buitenlandse Zaken.

Lees meer over
Europese CommissiePolitiek