51 verdachten

Slachtoffer Franse verkrachtingszaak voelt zich vernederd in rechtbank

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© REX by ShutterstockSlachtoffer Franse verkrachtingszaak voelt zich vernederd in rechtbank
RTL

Het slachtoffer in de grote verkrachtingszaak in Frankrijk, Gisèle Pélicot, zegt zich tijdens het proces 'vernederd' te voelen. Ze beschuldigt enkele advocaten van de verdediging ervan te hebben beweerd dat ze zelf medeplichtig was aan de jarenlange verkrachtingen door haar eigen man en vijftig vreemden.

"Sinds ik deze rechtszaal ben binnengekomen, voel ik me vernederd", zei de 72-jarige vrouw in de rechtbank. "Ik word alcoholist genoemd, en iemand die zo dronken was dat ze de medeplichtige van meneer Pélicot werd."

Comateuze toestand

De vrouw was naar eigen zeggen in 'een comateuze toestand' tijdens het misbruik, waardoor ze daar niets van wist. Dat zouden de filmpjes die haar ex maakte ook aantonen. Haar ex Dominique (71) heeft toegegeven dat hij zijn voormalige vrouw slaapmiddelen toediende, waarna hij en anderen haar stiekem konden verkrachten.

Ook medeverdachte in Franse verkrachtingszaak drogeerde eigen vrouw
Lees ook

Ook medeverdachte in Franse verkrachtingszaak drogeerde eigen vrouw

De vrouw beschuldigde de verdachten en hun advocaten ervan dat zij 'de schuldige was, en die vijftig mannen de slachtoffers'. Ze benadrukte dat ze geen enkele keer toestemming heeft gegeven aan haar ex of één van de anderen.

'Verschillende definities' 

Verschillende verdachten verklaarden dat ze dachten deel te nemen aan een seksueel spel van het echtpaar. Daarop zei een van de advocaten dat 'er verkrachting is, en verkrachting'. "Er bestaan geen verschillende soorten verkrachting", zei Gisèle Pélicot daarover. Daarop verontschuldigde de advocaat zich en zei hij dat hij een onderscheid had willen maken tussen de juridische definitie en de 'media-definitie'. 

Het proces tegen alle verdachten in Avignon begon op 2 september en duurt naar verwachting tot en met december.

Eerder stond Gisèle Pélicot de media te woord. "Je moet strijden tot het bittere eind", zei ze toen:

Lees meer over
RechtszaakVerkrachtingFrankrijk