Medewerkers in bunkers

Doden bij terreuraanslag op defensiebedrijf in Turkije: 'Aanvallers hadden duidelijk doel'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APDoden bij terreuraanslag op defensiebedrijf in Turkije: 'Aanvallers hadden duidelijk doel'
RTL

Bij een terreuraanslag op een fabriek van een defensiebedrijf bij de Turkse hoofdstad Ankara zijn doden en gewonden gevallen. De Turkse autoriteiten melden zeker vier doden en 14 gewonden. Ook de twee aanvallers kwamen om.

Op sociale media worden beelden getoond van gewapende mannen op het terrein van Turkish Aerospace Industries (TUSAS) en van een beschadigde toegangspoort. Er zou sprake zijn geweest van meerdere explosies.

De Turkse minister Yasar Güler wijst de beschuldigende vinger naar PKK, de Koerdische verzetsbeweging die sinds 1984 vecht voor de rechten van Koerden in Turkije. De PKK wordt door Turkije en de Europese Unie als een terreurorganisatie beschouwd. "Ze zullen hiervoor gestraft worden", zegt Güler. "We zullen ze niet met rust laten tot de laatste terrorist is geëlimineerd. De pijn die zij hebben aangericht, krijgen ze dubbel terug."

"De aanvallers lijken een duidelijk doel te hebben gehad", zegt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam van RTL Nieuws. "De aanval vond plaats tijdens een wissel van de dienst. Ze komen aan met de auto, stappen schietend uit en gaan direct naar binnen."

Bekijk hier de eerste beelden:

De zwaarbewapende aanvallers gingen heel gericht te werk.

De defensie-industrie in Turkije is groot, zegt Nagtzaam. "Het land produceert veel wapens, voertuigen en vliegtuigen. De afgelopen jaren heeft Turkije zich gespecialiseerd in de productie van drones, die onder andere in deze fabriek werden gemaakt. Die drones worden veel gebruikt in gevechten met de PKK, dat zich de afgelopen jaren steeds meer heeft teruggetrokken uit Turkije. De groep is nu vooral actief over de grens in Syrië en Irak, van waaruit er af en toe nog aanslagen worden gepleegd in Turkije."

Lange periode van strijd

Het moment van de aanslag is opvallend, zegt Nagtzaam. "Er gaan hier geruchten dat de Turkse staat zou hebben gesproken over de mogelijkheid van een deal met de PKK, waarbij de PKK de wapens zou neerleggen. Dat zou heel bijzonder zijn na zo'n lange periode van strijd. Anonieme bronnen vanuit de regering spraken die geruchten overigens ook weer tegen."

De hulp- en veiligheidsdiensten zijn in groten getale aanwezig. Werknemers werden in bunkers ondergebracht.

TUSAS geldt als een van de belangrijkste defensie- en luchtvaartbedrijven van Turkije. Het maakt onder meer het eerste in Turkije ontwikkelde gevechtsvliegtuig.

© EPA

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Turkije