Rechter: zelfverdediging

Vrijspraak voor Zweedse activist die 'in nood was door klimaatverandering'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVrijspraak voor Zweedse activist die 'in nood was door klimaatverandering'
RTL

Voor het eerst is een klimaatactivist vrijgesproken van 'ongehoorzaamheid aan de autoriteiten en verstoring van de openbare orde' omdat de rechtbank ziet dat de man handelde uit zelfverdediging tegen de acute en levensbedreigende gevolgen van klimaatverandering. De rechtbank in Zweden zegt dat hij handelde 'vanuit een morele en professionele verantwoordelijkheid'.

De vrijgesproken activist is een klimaatwetenschapper. Hij moest voor de rechter verschijnen omdat hij tot twee keer toe had gedemonstreerd bij een kruispunt in het centrum van Stockholm. Met zijn medeactivisten blokkeerde hij de weg.

De rechtbank in Stockholm veroordeelde hem vorig jaar vanwege ongehoorzaamheid aan de autoriteiten en verstoring van de openbare orde. In hoger beroep wordt nu dus geoordeeld dat hij in een noodsituatie handelde, en uit angst voor de gevolgen van de klimaatverandering.

Direct gevaar

Omdat de vrijgesproken man een klimaatwetenschapper is, vindt het gerechtshof zijn acties gerechtvaardigd. "De rechtbank ziet dat de klimaatverandering urgent is en dat er sprake is van een direct gevaar voor leven, gezondheid en eigendommen van mensen. De verdachte handelde vanuit zijn bijzondere rol als klimaatwetenschapper. Aan deze rol hangt een morele en professionele verantwoordelijkheid", staat in het vonnis, dat eerder deze week werd uitgesproken.

Rijksmuseum dicht tijdens Museumnacht om klimaatactie Extinction Rebellion
Lees ook

Rijksmuseum dicht tijdens Museumnacht om klimaatactie Extinction Rebellion

Ook ziet de rechtbank dat de schade die door de klimaatverandering wordt veroorzaakt, veel groter is dan de gevolgen van de acties van de klimaatwetenschapper en andere activisten, zoals een verkeersopstopping.

De gevolgen van klimaatverandering waren de afgelopen tijd goed te merken in landen als Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije, waar mensen te maken kregen met acute levensbedreigende situaties als gevolg van ongewoon zware regenval. Amara Onwuka, meteoroloog bij Buienradar, legt uit hoe dit komt:

In Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije hebben mensen te maken met de acute en levensbedreigende gevolgen van klimaatverandering
Lees meer over
KlimaatveranderingOpwarming aardeRechtszaakRechtspraakZweden