Verdachte mogelijk vrijuit

Belgische zaak rond dood gevonden Annie de Poortere verjaard, zegt OM

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Belga / rechtenvrijBelgische zaak rond dood gevonden Annie de Poortere verjaard, zegt OM
RTL

De zaak rond de Belgische Annie de Poortere, die in april dood werd gevonden nadat ze al 30 jaar vermist was geweest, is verjaard. Dat kan betekenen dat haar toenmalige echtgenoot, die na de vondst gearresteerd werd op verdenking van betrokkenheid bij haar dood, niet wordt berecht.

Volgens het Gentse parket-generaal heeft het onderzoek geen aanwijzingen opgeleverd voor opzet, daarom kan de verdachte alleen van doodslag worden beschuldigd. Daardoor is de verjaringstermijn verlopen.

De uiteindelijke beslissing over verjaring wordt door de Gentse raadkamer genomen.

Verdwenen in 1994

De stoffelijke resten van De Poortere werden afgelopen april gevonden bij verbouwingswerkzaamheden naast haar vroegere woning in Sint-Martens-Latem, een kleine gemeente iets ten zuidwesten van Gent. De vrouw verdween op 12 november 1994 op 48-jarige leeftijd. Er was dertig jaar lang geen spoor van De Poortere.

Lichaam Belgische vrouw na 30 jaar gevonden, echtgenoot (78) vast
Lees ook

Lichaam Belgische vrouw na 30 jaar gevonden, echtgenoot (78) vast

Haar toenmalige echtgenoot (78) werd aangehouden voor moord en uitgebreid verhoord. De nabestaanden van de vrouw kregen te horen dat de man had toegegeven dat hij het lichaam had verborgen, maar dat hij ontkende dat hij de vrouw om het leven had gebracht.

Tijdens het onderzoek in 1994 had haar man de politie verteld dat De Poortere depressief was en die bewuste dag in november een terugval had gehad. De oorzaak van de depressies zou haar verslaving aan medicijnen en alcohol zijn geweest.

Afwezig verklaard

Hij zou nog naar een psychiatrisch ziekenhuis hebben gebeld om haar te laten opnemen, maar daar was geen plek. Toen hij 's avonds terugkwam van een voetbalwedstrijd, was ze weg, zei hij.

De vrouw werd daarna na een gerechtelijke procedure 'afwezig verklaard', wat dezelfde gevolgen heeft als een overlijden. Daardoor kon volgens VRT Nieuws bijvoorbeeld de erfenis worden verdeeld en het huwelijk worden ontbonden.

Lees meer over
MoordVermissingenBelgië