Bezoek Wilders aan Westoever en Netanyahu 'om meer redenen omstreden'
Het bezoek dat Geert Wilders later vandaag brengt aan de Westelijke Jordaanoever is bij voorbaat omstreden, zegt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam. De leider van Nederlands grootste politieke partij PVV heeft ook een ontmoeting in Israël met premier Benjamin Netanyahu, wat eveneens op kritiek kan rekenen.
Op de Westelijke Jordaanoever brengt Wilders een bezoek aan Israëlische nederzettingen waar hij begin jaren 80 zelf heeft gewerkt. Hij spreekt ook met president Isaac Herzog, met de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Energie, en met de voorzitter van de Knesset, het Israëlische parlement.
Wilders' bezoek is om meerdere redenen omstreden, zegt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam. "In de eerste plaats omdat Netanyahu sinds november officieel wordt gezocht als oorlogsmisdadiger door het Internationaal Strafhof (ICC), onder verdenking van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Landen die het ICC erkennen, waaronder Nederland, hebben daarmee de verplichting hem te arresteren en naar de rechtbank in Den Haag te brengen."
Het Internationaal Strafhof (ICC) vaardigde vorige maand een arrestatiebevel uit tegen Netanyahu en oud-minister van Defensie, Yoav Gallant. Ze worden onder meer beschuldigd van oorlogsmisdaden zoals het inzetten van uithongering als oorlogswapen in de Gazastrook.
Gisteren ontmoette Wilders in Tel Aviv al minister Gila Gamliel van Innovatie, Wetenschap en Technologie. Daarvan plaatste hij een bericht op zijn sociale media:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Wilders' ontmoeting met Netanyahu strookt ook niet met het beleid van de coalitie, waarin Wilders' eigen partij leidend is. Het kabinet heeft besloten de contacten met de Israëlische premier te beperken. Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken heeft ook te kennen gegeven gehoor te zullen geven aan het arrestatiebevel: als Netanyahu een voet op Nederlandse bodem zet, zal hij gearresteerd worden.
"Omdat Wilders een 'gewoon' Tweede Kamerlid is, en geen onderdeel van het kabinet, staat het hem vrij op bezoek te gaan in andere landen, en te praten met wie hij wil", legt Nagtzaam uit. "Maar hij gaat wel op bezoek bij iemand die verdacht wordt van het opzettelijk uithongeren van een burgerbevolking en het aanvallen van burgers."
Hier zie je de uitspraak van minister Veldkamp over een eventuele arrestatie in Nederland:
Het bezoek aan de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever is niet minder omstreden. "In de jaren 80 heeft Wilders gewoond en gewerkt in de Israëlische nederzetting Mosjav Tomer", zegt Nagtzaam. "Die nederzettingen zijn illegaal onder het internationaal recht. Israël bezet het gebied al sinds 1967. Er wonen zo'n 700.000 Israëliërs in illegale nederzettingen, de drie miljoen Palestijnen in het gebied raken meer en meer in de verdrukking."
De Palestijnse bevolking in het gebied heeft ook te maken met 'dagelijkse aanvallen van extremistische kolonisten', zegt de verslaggever. "Deze kolonisten pleiten voor volledige overname van het gebied. Meer dan 700 Palestijnen, onder wie zeker 160 kinderen, werden al gedood door Israëlische soldaten of kolonisten sinds 7 oktober 2023."
Ook minister Veldkamp bekritiseerde Wilders' voorgenomen bezoek aan de nederzettingen op de Westoever afgelopen zondag in het programma Buitenhof als 'bepaald niet in lijn met het regeerprogramma'.
Eerder ontving Wilders de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken: