Europese luchtbrug voor Syrië, morgen top over toekomst van het land
De Europese Commissie zet een humanitaire luchtbrug op voor Syrië. Daarnaast heeft de commissie 4 miljoen euro extra vrijgemaakt voor humanitaire hulp.
Het gaat om 50 ton aan gezondheidsvoorraden van de Europese Unie die via Dubai naar Turkije worden gevlogen en van daaruit in Syrië worden gedistribueerd. Daarnaast wordt 46 ton via Denemarken naar Turkije gebracht en aan Unicef en de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, geleverd.
Top in Aqaba
Deze organisaties zorgen voor de distributie in Syrië. Het gaat om materialen voor gezondheidszorg, onderwijs en onderdak.
In Syrië komen steeds meer pijnlijke details naar buiten over martelgevangenissen, laten deze beelden zien:
Morgen komen in de Jordaanse havenstad Aqaba topdiplomaten bijeen uit Arabische landen, de EU, Turkije, de VN en de VS om te praten over de plotselinge machtswisseling in Syrië.
Overgang naar nieuw stelsel
Aan de top doen buitenlandministers van Bahrein, Egypte, Irak, Jordanië, Libanon, Qatar, Saudi-Arabië, Turkije de Verenigde Arabische Emiraten en de VS mee. Ook de buitenlandcoördinator van de EU en de speciale VN-gezant voor Syrië worden verwacht.
Op de agenda staan manieren om Syrië te helpen bij 'een politiek proces voor alle Syrische bevolkingsgroepen om de overgang naar een nieuw stelsel te bereiken'. Syrië was onder de familie Assad bijna 55 jaar een dictatuur. Het land is door de in 2011 uitgebroken burgeroorlog verscheurd.
Internationale organisaties schatten dat circa 60 procent van de rond 22 miljoen inwoners in 2011 in de loop van de oorlogsjaren is gevlucht of ontheemd is geraakt. Ongeveer 6,7 miljoen Syriërs zijn het land uit gevlucht, van wie 90 procent naar buurlanden, waarbij bijna de helft naar Turkije vluchtte.
'Veel uitdagingen'
Volgens de speciale gezant voor Syrië van de VN, Geir Pedersen, zijn er nog 'veel uitdagingen' om Syrië stabiel te maken. Hij zegt dat de toestand er nog steeds instabiel is. Andere VN'ers zien in het land dat het op veel plaatsen rustiger is geworden, een week na de plotselinge val van het regime van Bashar al-Assad.
Wel zijn er veel gevechten in het noordoosten. Daar strijden de Syrische rebellen die steun van Turkije krijgen tegen strijdkrachten onder leiding van Syrische Koerden die steun uit de VS krijgen.
Het regime van Assad is verslagen, maar de gevechten in Syrië zijn allesbehalve voorbij. Buurlanden slaan hun slag, legt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam uit in deze video: