Studie die hydroxychloroquine promootte, ingetrokken door Nederlandse uitgever
Een studie die in 2020 verscheen en het middel hydroxychloroquine promootte als 'coronamedicijn', is deze week ingetrokken. De Nederlandse uitgever Elsevier heeft twijfels over de wetenschappelijke onderbouwing.
Het gaat volgens de Britse krant The Guardian om het meest geciteerde wetenschappelijke artikel dat is verschenen over Covid-19. Ook is de studie het op één na meest geciteerde artikel ooit dat door een uitgever wordt teruggehaald.
De studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Antimicrobial Agents, promootte het gebruik van malariamedicijn hydroxychloroquine als behandeling voor corona.
De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump riep ook meerdere keren op het middel te gebruiken. Dat terwijl bijvoorbeeld de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) het preventieve gebruik van het middel afraadde.
Ook in Nederland stelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat de werking van het middel volstrekt onbewezen is. Huisartsen werd afgeraden om het middel voor te schrijven tegen het coronavirus.
Uitgebreide rectificatie
In een uitgebreide rectificatie meldt het Nederlandse Elsevier, de uitgever van het wetenschappelijke tijdschrift waar de studie in verscheen, dat de wetenschappelijke onderbouwing ontbrak. Meerdere auteurs van de studie hadden zelf eerder al laten weten het niet eens te zijn met de uitkomsten.
Begin dit jaar bleek uit onderzoek dat duizenden mensen overleden zijn door het gebruik van hydroxychloroquine aan het begin van de pandemie. Het bleek uiteindelijk niet geschikt om corona mee te behandelen.
De Franse vereniging van medische farmacologie heeft in een verklaring laten weten dat de studie een 'duidelijk voorbeeld is van een wetenschappelijke misser', schrijft The Guardian. Volgens de vereniging zorgde het uiteindelijk voor een 'wereldwijd schandaal'.
Dat mensen het middel begonnen te slikken als behandeling tegen Covid-19, ging volgens de artsen in tegen een fundamenteel medisch principe: primum non nocere, wat zoiets betekent als 'tenminste geen schade te veroorzaken'.