Zinken van Russisch schip volgens eigenaar gevolg van 'terreurdaad'
Het Russische vrachtschip dat gisteren zonk in de Middellandse Zee, is volgens de Russische eigenaar ten onder gegaan aan een 'terreurdaad'. De Ursa Major zonk gisteren tussen Spanje en Algerije na een explosie in de machinekamer.
Het schip is eigendom van Oboronlogistika, een bedrijf dat onder het Russische ministerie van Defensie valt. Het bedrijf zegt tegen het Russische staatspersbureau Ria Novosti dat de explosie het gevolg was van een aanslag, maar levert geen bewijs voor die stelling. Een schuldige partij wordt evenmin aangewezen.
Twee mensen vermist
Veertien opvarenden zijn van de boot gered, maar twee bemanningsleden worden nog vermist. Het schip was 142 meter lang en kon een vracht van 1200 ton vervoeren.
Het bedrijf zegt zich te baseren op bemanningsleden, die verteld zouden hebben over drie opeenvolgende ontploffingen op het schip.
De boot was van Sint-Petersburg onderweg naar Vladivostok, een stad in het uiterste oosten van Rusland, zegt Oboronlogistika. Het zou twee kranen van 380 ton per stuk vervoeren voor een nucleaire ijsbreker, een boot die het ijs in de Noordelijke IJszee kan breken.
Vanwege de relatie met de Russische strijdkrachten hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie economische sancties tegen Oboronlogistika ingesteld. Het bedrijf wordt al langer in verband gebracht met wapenleveranties aan Syrië. Sinds de machthebber Assad daar is verdreven, zou het wapenarsenaal in allerijl met schepen uit Syrië verplaatst worden naar andere landen waar Rusland goede banden mee heeft, zoals Libië.
Het is eveneens bekend dat Rusland vanwege de economische sancties creatieve oplossingen zoekt voor het vervoeren van handelswaar en bijvoorbeeld olie. Dat gebeurt in toenemende mate met schepen die voor zulk vervoer niet gebouwd zijn.
Het is zo dat Oekraïne al meerdere Russische schepen tot zinken heeft gebracht na aanvallen met drones, maar die aanvallen waren altijd in de Zwarte Zee. Een aanval in de Middellandse Zee zou flink afwijken van de tot nu gevolgde strijdplannen.