'Slaat op de keel'

'Delen van LA zijn veranderd in een soort oorlogsgebied', ziet correspondent Erik Mouthaan

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP / Frederic J. Brown'Delen van LA zijn veranderd in een soort oorlogsgebied', ziet correspondent Erik Mouthaan
RTL

De wijk Pacific Palisades in Los Angeles (LA) is door de natuurbranden voor een groot deel in de as gelegd. Correspondent Erik Mouthaan reisde af naar het getroffen gebied en vertelt wat hij ziet.

"Het is hier bijna een soort oorlogsgebied", zegt Mouthaan vanuit de wijk Pacific Paliades. "Het is onwerkelijk om te zien. Ik sta nu letterlijk naast een elektrische auto die helemaal gesmolten is door de hitte. Het huis waar ik naast sta, daar is gewoon niets meer van over."

Overal om hem heen ziet hij een spoor van vernieling: "Tientallen, honderden huizen tot de grond toe afgebrand. Veel puinhopen smeulen en roken nog na. Ik draag een mondkapje maar toch slaat het onmiddellijk op je keel. De lucht is ontzettend vuil en rokerig. Er waaien continu kleine plukjes as door de lucht, bijna als sneeuwvlokjes."

Een kaart van LA met de grootste branden.© RTL Nieuws
Een kaart van LA met de grootste branden.

Mouthaan ziet dat het leger en de politie hele wijken hermetisch afsluiten van de buitenwereld. "In de ene straat kun je op een terrasje zitten, terwijl je om de hoek op een blokkade van het leger kunt stuiten. Dat is om meerdere redenen. Ten eerste zodat mensen de hulpdiensten en de brandweer niet voor de voeten lopen. Ten tweede zijn ze bang voor plunderingen."

Hier zie je beelden gefilmd voor en na de verwoestende branden:

Militairen en politieagenten begeleiden gezinnen en groepen bewoners naar hun woningen in de getroffen gebieden, ziet Mouthaan. "Daar krijgen ze dan een minuut of 20 om wat persoonlijke spullen te verzamelen. Medicijnen, laptops, paspoorten, wat kleding als ze het kunnen vinden. Sommige mensen gebruiken zo'n moment om naar hun huisdieren te zoeken in de hoop dat die aan de vlammen ontsnapt zijn."

Eerder vandaag hebben de autoriteiten bekendgemaakt dat het dodental is opgelopen tot elf. Dertien mensen zijn nog vermist. Het vuur heeft een oppervlakte van circa 145 vierkante kilometer verbrand, het meeste in Pacific Palisades (87 vierkante kilometer). Hier zijn ook 5300 panden door het vuur verwoest.

In totaal zijn er meer dan 12.000 panden verwoest of beschadigd. Er zijn nog steeds 153.000 mensen die zijn geëvacueerd en niet terug mogen.

Het gebied staat bekend om zijn miljoenenhuizen, vaak van filmsterren. Van vele beroemde inwoners zijn de woningen in de as gelegd, bijvoorbeeld van Anthony Hopkins.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Op dit moment is er in de woonwijk zelf geen vuur te zien, zegt Mouthaan. "Achter de heuvels zijn wel rookpluimen te zien. Men is bang dat de wind morgen aantrekt en dat het vuur zich dan weer snel kan verspreiden. De brandweer krijgt het maar moeizaam onder controle."

Erik Mouthaan sprak in LA ook met mensen die niet verzekerd zijn tegen natuurbranden, omdat verzekeringsmaatschappijen de woningen vanwege brandgevaar niet meer wilden verzekeren. Dat zie je in deze video:

De rijken zullen hun huizen weer kunnen opbouwen, maar voor veel mensen is dat niet mogelijk. Verzekeraars besluiten namelijk steeds vaker om dit soort schade aan woningen in bosbrandgebied niet meer vergoeden.
Lees meer over
Erik MouthaanNatuurbrandVerenigde Staten