President Zuid-Korea gearresteerd: 'Ik werk mee om bloedbad te voorkomen'

De president van Zuid-Korea, Yoon Suk-yeol, is vanochtend gearresteerd in zijn presidentiële paleis in Seoul. Het is voor het eerst dat een zittende president van het land is opgepakt. Yoon riep vorige maand de militaire noodtoestand uit, waarna hij werd geschorst.
Nog voor zonsopgang waren volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meer dan drieduizend politieagenten en ambtenaren naar de woning van Yoon Suk-yeol gekomen om hem op te pakken. Dat lukte na enkele uren omdat Yoon besloot mee te werken.
Anderhalve week geleden probeerden agenten Yoon ook al op te pakken, maar dat mislukte toen. Een arrestatieteam staakte de aanhoudingspoging na zes uur om 'bezorgdheid over de veiligheid van het personeel ter plaatse'.

"Er is opluchting in Zuid-Korea dat de arrestatie vanochtend niet compleet uit de hand is gelopen", vertelt Zuidoost-Azië correspondent Thom Schelstraete. "Yoon Suk-yeol was al door het parlement tijdelijk geschorst maar nog niet officieel zijn presidentschap kwijt. Dat betekent dat hij nog wel een eigen veiligheidsteam heeft dat hem beveiligd. Ook vanochtend toen het oog in oog stond met de vele agenten die Yoon arresteerden."
De woning van de geschorste president was op meerdere plekken gebarricadeerd met bussen en prikkeldraad. “Agenten moesten eerst langs boze aanhangers van Yoon, vervolgens met trappen over de barricades klimmen en daarna prikkeldraad doorknippen om bij Yoon te komen”, zegt Schelstraete. "Bij zijn huis ontstonden vervolgens opstootjes tussen het veiligheidsteam van Yoon en de agenten die hem wilden arresteerden. Dat had uit de hand kunnen lopen, maar Yoon besloot dit keer wel mee te werken."

In Zuid-Korea was de afgelopen enorme verdeeldheid over het lot van Yoon. Zijn aanhangers hielden de wacht bij zijn woning, het presidentieel paleis in de hoofdstad. Op andere plekken in het land werd gedemonstreerd door mensen die hem in de cel willen zien.
'Illegaal onderzoek'
In een opgenomen videoboodschap liet Yoon vanochtend weten dat hij meewerkt met de arrestatie 'om bloedvergieten te voorkomen'. Hij spreekt van een illegaal onderzoek, maar werkt toch mee met de verhoren de anti-corruptiedienst (CIO). "Dit zijn donkere dagen, maar de toekomst van dit land is hoopvol", zei Yoon.

Ook Yoons advocaten zeggen dat zijn aanhouding illegaal is en enkel bedoeld om hem 'publiekelijk te vernederen'. Hoe lang de president vast blijft zitten is onduidelijk. Hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot rebellie. De autoriteiten kwamen met een arrestatiebevel toen hij meerdere dagvaardingen voor verhoren negeerde.
Yoon kondigde vorige maand van het een op het andere moment de militaire noodtoestand af. Het parlement stemde die binnen een paar uur weg, maar de actie stortte het land in een periode van politieke onrust. Yoon is geschorst, en riskeert ook te worden afgezet als president van het land.
Belangrijk moment
Volgens correspondent Schelstraete is de arrestatie een belangrijk moment in een politieke crisis die het land al weken in z’n greep houdt. "Yoon zal nu worden verhoord over zijn beslissing om in december de militaire noodtoestand uit te roepen. Naast deze strafzaak speelt er ook nog de afzettingsprocedure waarmee de oppositie de geschorste Yoon definitief het presidentschap wil ontnemen. Tot woede van zijn aanhangers en juist opluchting van demonstranten. De onrust is dus nog niet voorbij."
Dat terwijl Zuid-Korea de laatste jaren juist bekend staat als een modern en goed georganiseerd land met een sterke democratie. "Daarom volgt niet alleen de eigen bevolking met spanning hoe deze politieke crisis zich ontwikkelt", legt Schelstraete uit. "Zuid-Korea is een belangrijke bondgenoot van de VS, Nederland en andere Westerse landen. Zij kijken ook mee en hopen dat de democratie sterk blijkt te zijn zodat het land ook echt een bondgenoot blijft."
Waarom Yoon de militaire noodtoestand uitriep, legde Schelstraete vorige maand uit in deze video: