14-jarige Belgische jongen verdacht van voorbereiden aanslag moskee

De Belgische politie heeft een aanslag op een moskee voorkomen, dat zegt justitieminister Paul van Tigchelt. Een 14-jarige jongen met extreemrechtse ideeën is opgepakt. Hij zou plannen hebben gehad om morgen toe te slaan.
De vrijdag is een dag waarop veel moslims voor het vrijdaggebed naar de moskee komen en waarop het dus drukker is dan op andere dagen. Bij een huiszoeking werden wapens en computermateriaal in beslag genomen.
'Jongetje'
"Vanmorgen werd een jongen van 14 – ik zou zeggen een 'jongetje' – opgepakt die een aanslag zou willen hebben plegen op een moskee", zei de minister op vragen van Belgische Kamerleden. De Vlaamse omroep VRT schrijft dat de jongen uit de Brusselse wijk Molenbeek zou komen. Een wijk waar vaker geradicaliseerde jongeren vandaan kwamen, onder wie Salah Abdeslam, de enige nog levende dader van de aanslagen op onder meer de Bataclan in Parijs bijna tien jaar terug.
In België leven grote zorgen over het toenemend aantal geradicaliseerde jongeren. Volgens de justitieminister is één op de drie verdachten van terreurdelicten inmiddels minderjarig. "Dat is een verontrustende toename." In een kwart van de gevallen gaat het om extreemrechts gedachtegoed, in de overige gevallen om jihadistische ideeën, blijkt uit een recent verschenen Belgisch rapport.
Ook in Nederland zorgen
In Nederland bestaan ook zorgen over radicalisering onder jongeren. Vorige maand nog noemde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid de snelheid waarmee jongeren online radicaliseren 'zorgelijk'. NCTV-directeur Pieter-Jaap Aalbersberg geeft in de video hieronder een toelichting:
In Nederland zijn waarschijnlijk enkele honderden jongeren, sommigen niet ouder dan 14 jaar, actief in bijvoorbeeld extreemrechtse of radicaal-islamitische chatgroepen. De NCTV ziet een 'reële kans' dat jongeren die in zo'n omgeving actief zijn, 'de daad bij het woord voegen en een geweldsdaad plegen'.
Er zijn afgelopen jaar al jongeren opgepakt voor het plannen en voorbereiden van aanslagen. Bij de politie en het Openbaar Ministerie zijn tientallen kinderen en jongeren tussen de 12 en 20 jaar in beeld die onder meer terroristische propaganda zouden verspreiden.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.