Nog 89 seconden

Doemdagklok weer een seconde verder, dichter bij middernacht dan ooit

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AFPDoemdagklok weer een seconde verder, dichter bij middernacht dan ooit
RTL

Nog 89 seconden en dan tikt de doemdagklok middernacht aan. De wereld is daarmee een seconde dichter bij een 'wereldwijde catastrofe' gekomen. Nooit eerder stond de klok zo dicht bij middernacht.

Sinds 2023 gaf de doemdagklok 90 seconden voor middernacht aan. Sinds gisteren staan we een stapje dichter bij de afgrond, meldt het genootschap Bulletin of the Atomic Scientists. Dat beslist elk jaar hoe ver de wereld verwijderd is van het moment dat de mensheid zichzelf de vernieling in helpt. 

Spanningen wereldwijd

Dit jaar wijzen de wetenschappers op de Russische nucleaire dreigingen na de invasie van Oekraïne en spanningen in andere brandhaarden op de wereld. 

Het genootschap waarschuwt ook voor de militaire toepassingen van kunstmatige intelligentie. En dan is er nog klimaatverandering, dat kan zorgen voor een wereldwijde catastrofe.

Trump zorgt voorlopig niet voor vrede in Oekraïne: 'Belangen liggen te ver uit elkaar'
Lees ook

Trump zorgt voorlopig niet voor vrede in Oekraïne: 'Belangen liggen te ver uit elkaar'

De zogenoemde doemdagklok ('Doomsday Clock') is een traditie die sinds 1947 door een groep wetenschappers, onder wie meerdere Nobelprijswinnaars, in ere gehouden wordt. In het eerste jaar stond de klok op zeven voor twaalf. Sinds 2020 wezen de wijzers 100 seconden voor middernacht aan. 

De klok is een icoon dat stamt uit de beginjaren van de Koude Oorlog. Een tijd waarin de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten kernwapens en waterstofbommen aan het testen waren. 

Wat gebeurt er eigenlijk als de klok middernacht slaat? "We verwachten niet dat het ooit zover komt dat we de klok op middernacht kunnen zetten", liet de organisatie eerder weten. "Want als het eenmaal zover is, zijn we niet in staat om dat te doen. Dan hebben we de middelen niet meer om te reageren", klonk het ietwat geheimzinnig.

In de afgelopen jaren vielen er honderdduizenden doden door extreem weer. Steeds vaker speelt klimaatverandering hier een belangrijke rol in.
Lees meer over
Oorlog in OekraïneKernwapensKlimaatveranderingKunstmatige intelligentie