Kajakker in bek van walvis: 'Verkeerde moment, verkeerde plek'

Je hebt de beelden misschien wel voorbij zien komen: een walvis lijkt een kajakker op te slokken aan de kust van Chileens Patagonië en spuugt hem direct weer uit. De man, die dacht dat zijn laatste uur had geslagen, bleef wonderbaarlijk ongedeerd. Walvisdeskundige Lonneke IJsseldijk legt uit waarom het dier dit deed: "Ze staan niet bekend als agressieve dieren."
"Ik dacht dat hij me zou inslikken", zei de Chileense kajakker Adrián vlak na het incident. De bijzondere gebeurtenis werd vastgelegd door zijn vader, met wie Adrián aan het kajakken was.
De video is miljoenen keren op sociale media bekeken. Toen hij ongedeerd uit de bek van de walvis kwam, voelde hij zich herboren. "Misschien benaderde de walvis mij uit nieuwsgierigheid, of wilde hij mij waarschuwen", probeerde Adrián te verklaren.
Bekijk hier de beelden:
Lonneke IJsseldijk, bioloog bij Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar walvissen, heeft de beelden bekeken en heeft er een andere verklaring voor.
Volgens IJsseldijk zijn er enkele zeldzame gevallen waarin een walvis een mens in zijn bek kreeg. "Hoogstwaarschijnlijk gebeurde dit per ongeluk," zegt zij. Volgens haar gaat het om een bultrug. "Deze beesten happen aan de oppervlakte enorme hoeveelheden water naar binnen om hun voedsel – kleine garnaaltjes en visjes – te filteren. Het kan zijn dat Adrián simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek was."
Niet agressief
Bultruggen zijn enorme dieren: ze wegen gemiddeld tussen de 25.000 en 30.000 kilo en kunnen 13 tot 16 meter lang worden. Ze komen voor in alle wereldzeeën en worden sinds 2003 bijna jaarlijks gespot in de Noordzee. Deze walvissoort staat niet bekend om agressief gedrag tegenover mensen.
Het filteren gebeurt doordat de walvis het water met zijn tong tegen de baleinen duwt, legt IJsseldijk uit. "Die baleinen zijn flexibele, hoornachtige platen die werken als een zeef waar de prooidieren blijven hangen voordat ze worden ingeslikt."