Trump deelt nepfilmpje van hoe verwoest Gaza verandert in luxe vakantieoord: 'Pure provocatie'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op sociale media een AI-filmpje gedeeld waarin de door Israël verwoeste Gazastrook wordt afgebeeld als een fictief vakantieoord, vol wolkenkrabbers en gouden standbeelden van hemzelf.
In het Palestijnse gebied, waar intussen bijna 50.000 doden zijn gevallen, onder wie ruim 15.000 kinderen, regent het in de video geld en drinkt Trump cocktails aan het zwembad met de Israëlische premier Netanyahu. Ook Trumps omstreden adviseur Elon Musk wordt als vakantieganger afgebeeld in de AI-video die hij via zijn eigen sociale media-kanalen verspreidde (zie hieronder).
(lees door onder de Instagrampost)
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Trump weet dat dit soort filmpjes tot veel ophef leidt", zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Hij is de meester in het beheersen van ieders aandacht. En hij weet: dan gaat het hier over, en niet over het begrotingsvoorstel in eigen land die kan leiden tot overheidsbezuinigingen op het ziekenfonds voor armere en gehandicapte Amerikanen."
'Rivièra van het Midden-Oosten'
De Amerikaanse president trok eerder veel aandacht met zijn opinies over de Gazastrook, die hij omschreef als 'sloopterrein'. Trump zei begin februari tijdens een persconferentie plots dat hij het Palestijnse gebied zou willen overnemen zodat hij het kan herontwikkelen tot 'de Rivièra van het Midden-Oosten'.
Daarvoor moeten van hem dan wel alle Palestijnse bewoners vertrekken naar buurlanden Egypte en Jordanië, zonder recht op terugkeer. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, wiens oorlog tegen Hamas voor een fors deel is gefinancierd door de VS, prees Trumps voorstel als 'revolutionair en creatief'. De VS lijkt Netanyahu onvoorwaardelijk te steunen. Het land leverde onder meer zware vliegtuigbommen aan Israël die zijn ingezet in Gaza.
Kort daarop bleek dat het niet ging om een serieus uitgewerkt plan. Binnen de Amerikaanse overheid was er - zoals normaal gesproken gebruikelijk is bij buitenlands beleid - geen enkele vergadering geweest met het ministerie van Buitenlandse Zaken of het Pentagon over Trumps plan, bleek uit onderzoek van The New York Times. Er was ook nooit een kostenplaatje of planning gemaakt. "Er bestond weinig meer dan een idee in het hoofd van de president", schreef de Amerikaanse krant.
"Deze AI-video met deze voorstelling van een Trump-Gaza lijkt dan ook een provocatie", zegt Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam. "Het trekt de aandacht, iedereen heeft het erover, en met zo'n overdrijving lijkt Trump misschien ook landen te dwingen om met een beter alternatief te komen voor Gaza."
'Etnische zuivering'
In de Arabische wereld is woedend gereageerd op Trumps bouwplan voor Gaza. Nagtzaam: "Experts in internationaal humanitair recht waarschuwen ervoor dat het plan zou neerkomen op etnische zuivering, en benadrukken dat je burgers in een bezet gebied niet gedwongen mag verplaatsen en van huis en haard mag verjagen."
Buurlanden Egypte en Jordanië zullen er om die reden sowieso niet aan meewerken, en zien het gedwongen opnemen van miljoenen Palestijnen ook als een risico. "Trump eist dat ze dan maar met een alternatief komen."
Vrijdag kwamen de leiders van zeven Arabische landen (Egypte, Jordanië, Qatar, Saoedi-Arabië, de VAE, Koeweit en Bahrein) bijeen in de Saoedische hoofdstad Riyad om te praten over de wederopbouw van de Gazastrook. Zij lijken ook aan te sturen op een nieuw bestuur zonder Hamas of de Palestijnse Autoriteit, maar hebben hun plan nog niet bekend gemaakt.
Midden-Oostencorrespondent Pepijn Nagtzaam maakte een rondrit langs de grens met Gaza om te zien hoe het ervoor staat met het staakt-het-vuren, dat sinds 19 januari van kracht is: