Zuid-Afrikaanse onderzoekers

Collega draait door: team op Zuidpool kan geen kant op en slaat alarm

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Collega draait door: team op Zuidpool kan geen kant op en slaat alarm
RTL

Een ploeg van Zuid-Afrikaanse wetenschappers die onderzoek doen op de Zuidpool heeft alarm geslagen nu een doorgedraaid teamlid voortdurend ruzie zoekt en een collega met de dood heeft bedreigd. Het team kan geen kant op: tien maanden per jaar is de basis onbereikbaar door de barre weersomstandigheden.

De tien leden van het team bivakkeren in het kamp Sanae IV (kaartje: zie hieronder), de Zuid-Afrikaanse basis op Antarctica. Het is de bedoeling dat ze daar vrijwel het hele jaar blijven, maar in een e-mail aan de overheid smeken ze nu om hulp, meldt de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times.

Over hun collega schrijven de wetenschappers: "Helaas is zijn gedrag nu dusdanig geëscaleerd dat het enorm bedreigend is geworden." Ze melden dat hij een andere collega intussen fysiek heeft aangevallen en dreigt om het leven te brengen.

Sfeer van angst en intimidatie

De collega zou 'een sfeer van angst en intimidatie' veroorzaken en geprobeerd hebben een ander teamlid aan te randen. Een van de poolonderzoekers schrijft: "Ik ben enorm bezorgd om mijn eigen veiligheid en vraag me de hele tijd af of ik misschien zijn volgende slachtoffer ben."

De Zuid-Afrikaanse minister van Milieu Dion George bevestigt de penibele situatie. "Eerst was er een woordenwisseling tussen de teamleider en deze collega. Die liep uit de hand, waarop de collega de teamleider te lijf ging." Hij heeft intussen toegezegd dat hij contact zal opnemen met de ploeg om de situatie te kunnen beoordelen. 

George vergelijkt hun isolement met dat van astronauten. Een reddingsmissie kan er niet zomaar eventjes naartoe: thuisland Zuid-Afrika ligt ruim 4000 kilometer verderop, de temperatuur op de basis is in de winter gemiddeld zo'n 23 graden onder nul en er waait een snerpende poolwind waarvan de snelheid kan oplopen tot 240 km/u.

Uitgebreide training

Net als astronauten krijgen leden van wetenschappelijke expedities in afgelegen gebieden vooraf een uitgebreide training om hen lichamelijk en geestelijk voor te bereiden op de geïsoleerde situatie. Daarvoor al wordt beoordeeld of ze überhaupt geschikt zijn voor een langdurig verblijf onder loodzware omstandigheden.

Uitgerekend deze week keren twee astronauten terug van een extreem lang verblijf in het internationale ruimtestation ISS. Door technische problemen loopt hun geplande verblijf van acht dagen uit op een missie van negen maanden. Anderhalf jaar geleden kwamen drie astronauten terug van een ruimtereis van 371 dagen – een record. Het commentaar van een van hen: "Als ik dit had geweten, was ik niet gegaan." Bekijk het in deze video:

De Amerikaanse astronaut Frank Rubio en twee Russische collega's hebben de langste ruimtereis ooit gemaakt. Na 371 dagen hebben ze weer vaste grond onder de voeten.
Lees meer over
ZuidpoolWetenschapZuid-Afrika