Zeker 4 gewonden

Zeker 5 doden bij mijnongeluk Spanje: 'Ze zochten naar zeldzame aardmetalen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Servicio de Emergencias del Principado De Asturias @ XZeker 5 doden bij mijnongeluk Spanje: 'Ze zochten naar zeldzame aardmetalen'
RTL

Bij een explosie in een mijn in het noordwesten van Spanje zijn ten minste vijf dodelijke slachtoffers gevallen. Zeker vier mensen zijn gewond geraakt, van wie drie ernstig; zij hebben volgens de eerste berichten brandwonden. Er zouden geen vermisten zijn. Eerder werd gemeld dat er twee mensen 'ingesloten' waren geraakt in de mijn, maar die lijken zich in veiligheid te hebben gebracht.

Dat melden de regionale autoriteiten van Asturië, dat in het noordwesten van Spanje aan zee grenst.

De autoriteiten zeggen dat er kennelijk iets misging met een machine in de mijn. Twee van de gewonden hebben brandwonden, de derde liep hoofdletsel op. De krant El Mundo berichtte eerder dat er sprake was van een explosie. De hulpdiensten hebben onder meer ambulances naar de mijn gestuurd.

Zeldzame aardmetalen

Volgens Spanje-correspondent Richard Hogenkamp wordt er in het hele land onderzoek gedaan in oude kolenmijnen, die vaak jarenlang gesloten zijn geweest. "Spanje doet onderzoek naar welke waardevolle aardmetalen nog meer in die mijnen zitten. Waarschijnlijk zijn daar zeldzame aardmetalen te winnen die tegenwoordig veel geld waard zijn, omdat ze gebruikt kunnen worden in accu's en mobiele telefoons, maar ook in de ruimtevaart en make-up."

Zorgen om 'oneerlijk' Amerikaans voorstel aan Oekraïne: 'Ze proberen grondstoffen te roven'
Lees ook

Zorgen om 'oneerlijk' Amerikaans voorstel aan Oekraïne: 'Ze proberen grondstoffen te roven'

Jaren geleden had Spanje wel duizend mijnen, zegt Hogenkamp. Daar werd vooral steenkool gewonnen. "Maar er zitten ook nog andere materialen in de grond. Die zijn in de moderne technologie veel geld waard. Je ziet dat ook aan Trump, die Oekraïne onder druk zet om grondstoffen met Amerika te delen, en ook Groenland deels voor de grondstoffen wil inlijven."

De onderzoekers die door het hele land de mijnen inspecteren op de aanwezigheid van zulke materialen, moeten bepalen of het rendabel is de mijnen weer te openen voor de winning ervan.

Discussie over risico's

In de mijn waar nu het ongeluk was, zit goud en fluoriet in de grond. Op andere plekken in Spanje zit grafiet, koper, kobalt, mangaan, wolfraam, lithium, zink en potas in de grond.

Het ongeluk wakkert volgens Hogenkamp ook meteen de discussie aan wat die materialen waard zijn: "Aan mijnbouw zitten risico's vast, dat blijkt nu weer. Er zal een discussie op gang komen of het gevaar in verhouding staat tot de opbrengst."

Premier Pedro Sánchez heeft de nabestaanden van de overleden mijnwerkers gecondoleerd. Hij wenste de gewonden in een bericht op sociale media een voorspoedig herstel.

Over de plannen van Donald Trump om Groenland in te lijven, maakten we eerder deze video:

Het grootste eiland ter wereld hoort bij Denemarken, dus inpikken kan niet zomaar.
Lees meer over
MijnrampenSpanje