Weekendje Londen? Vanaf vandaag heb je een ETA of visum nodig

Vanaf vandaag, 2 april, moeten Nederlandse reizigers naar het Verenigd Koninkrijk beschikken over een Electronic Travel Authorisation (ETA) of een visum om het land binnen te komen. Maar let op: sommige commerciële bedrijven proberen van de regeling te profiteren en vragen onnodig hoge bedragen om de aanvraag voor je te regelen.
De ETA-verplichting geldt niet alleen voor Nederlanders, maar voor alle EU-burgers die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen. "Deze regeling is een direct gevolg van de Brexit", vertelt correspondent Anne Saenen vanuit het Verenigd Koninkrijk. "Het VK heeft de maatregel ingevoerd om beter zicht te krijgen op de reizigers die het land in- en uitgaan."
De aanvraag voor een ETA kost 12 euro via de officiële website of de app van de Britse overheid. Maar er zijn veel commerciële websites die misbruik maken van de regeling om flinke winsten te maken, waarschuwt de Nederlandse Consumentenbond.
100 euro voor een ETA
"Wij zien steeds meer commerciële websites waarop je een ETA kunt aanvragen. Deze verschijnen vaak in zoekresultaten als je bijvoorbeeld 'ETA VK' googelt", zegt Annemieke Herberigs, woordvoerder van de Nederlandse Consumentenbond. "Sommige van deze websites rekenen wel 100 euro voor een ETA."
"Deze websites zien er heel professioneel uit", waarschuwt Herberigs. "Je hebt vaak niet eens door dat je niet op de officiële site zit."
Volgens haar zijn deze bedrijven niet transparant over hun voorwaarden en kosten, wat de Consumentenbond 'verwerpelijk' noemt. "Het is belangrijk dat mensen weten dat ze zelf eenvoudig een ETA kunnen aanvragen via de officiële site. Dit is vaak veel goedkoper dan via een reisorganisatie of een commerciële website."
Lang geduurd
De ETA-regeling is verplicht voor reizigers naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland en de Kanaaleilanden ongeacht of het om een vakantie, studie of zakelijke reis gaat. Nederlanders die korter dan zes maanden in het VK willen verblijven, hebben een ETA nodig. Voor een langer verblijf moet een visum worden aangevraagd.
De invoering van de regeling komt ruim vijf jaar na de Brexit. Volgens correspondent Saenen heeft dit zo lang geduurd omdat het logistiek een enorme operatie is. "Op vliegvelden moesten nieuwe douaneloketten en paspoortcontrole-automaten worden geïnstalleerd", zegt ze. "Ook op treinstations waar internationale treinen aankomen, zijn deze nieuwe systemen ingevoerd."