Geen strafblad

Slachtoffer verkrachting België teleurgesteld: 'Wilde dat hij geen arts kon worden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Google StreetviewSlachtoffer verkrachting België teleurgesteld: 'Wilde dat hij geen arts kon worden'
RTL

Het slachtoffer van de verkrachting in België, waarvoor de dader geen straf kreeg van de rechter omdat hij 'talentvol' is, zegt in een reactie dat ze teleurgesteld is over het vonnis. "Ik had gehoopt dat hij een strafblad zou krijgen en geen arts kon worden."

De zaak baarde gisteren veel opzien. De rechter oordeelde dat de vrouw inderdaad was verkracht door een 24-jarige student geneeskunde, en verklaarde hem daaraan ook schuldig, maar legde hem geen straf op. De reden: hij is 'een getalenteerde en geëngageerde jongeman die zowel privé als professioneel sterk wordt geapprecieerd'.

Een zware veroordeling zou zijn kansen op een carrière als gynaecoloog dwarsbomen, stelde hij zelf in de rechtbank, en de rechter bleek gevoelig voor dat verweer. Hij kreeg geen celstraf opgelegd en ontloopt een strafblad. Wel moet hij zijn slachtoffer een schadevergoeding van 3500 euro betalen.

Strafblad

In gesprek met de Belgische krant Het Nieuwsblad spreekt het slachtoffer nu haar teleurstelling uit over dat vonnis. "Wat ik wilde, is dat hij geen arts kon worden. Ik ben dus helemaal niet opgelucht. Ik had gehoopt dat hij een strafblad zou krijgen en geen arts kon worden. Nu hoop ik dat mensen binnenkort weten wie hij echt is, zodat ze hem kunnen mijden als dokter."

Ze vond het 'heel naar om te lezen' dat zijn professionele belofte meewoog in het oordeel, zegt ze. "Verschillende mensen uit zijn omgeving hebben een brief geschreven om uit te leggen dat hij iemand is die veel goed doet voor de maatschappij, blijkbaar heeft dat geholpen. Maar ik vind het heel jammer, ook mijn ouders vinden dit natuurlijk niet kunnen."

Geen straf voor gynaecologiestudent (24) na verkrachting, ziekenhuis schorst hem
Lees ook

Geen straf voor gynaecologiestudent (24) na verkrachting, ziekenhuis schorst hem

Het slachtoffer had in november 2023 tijdens een avond in een kroeg opeens een black-out gekregen en werd de volgende ochtend wakker in een vreemd huis, naast een vreemde man. Ze was naakt en herinnerde zich niets van de nacht.

Zij zegt niet te weten of iemand iets in haar drankje heeft gedaan.

Op non-actief

De rechter achtte bewezen dat de studente niet in staat was om toestemming te geven voor seks: "De gepleegde feiten zijn ernstig en maatschappelijk onaanvaardbaar. De beklaagde toonde een gebrek aan respect voor de fysieke, psychische en seksuele integriteit van het slachtoffer."

Een contactverbod, waarom zij gevraagd had, kreeg haar aanvaller niet. Een hoger beroep zou volgens haar weinig uithalen: "Ik zou dan enkel meer geld kunnen vragen, maar daar is het mij niet om te doen. Ik wilde gewoon dat hij geen arts kon worden."

De man is door het Universitair Ziekenhuis Leuven, waar hij in opleiding is om gynaecoloog te worden, inmiddels op non-actief gesteld. Of de Belgische justitie hoger beroep aantekent, is nog niet bekend.

In deze video legt een advocaat uit in welke situatie seksueel overschrijdend gedrag strafbaar is:

Een ongewenste aanraking, opmerking of seksueel getint appje: het zijn vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die kunnen strafbaar zijn, maar dat hoeft niet altijd. Strafrechtadvocaat Diantha van Eijsden legt uit hoe dat zit.
Lees meer over
VerkrachtingStrafrechtBelgië