Trump gebruikt omstreden antieke oorlogswet om migranten uit te zetten: 'Directe botsing'

De regering-Trump mag voorlopig doorgaan met het uitzetten van migranten uit Venezuela. Dat heeft het Hooggerechtshof besloten. Door middel van de voorheen verboden Alien Enemies Act uit 1789 kan de Amerikaanse president Donald Trump onder meer Venezolaanse bendeleden het land uitzetten.
Het hof gaf vijf stemmen voor en vier stemmen tegen toestemming voor de uitzettingen, maar wel met een paar kanttekeningen. Zo moeten er grenzen worden gesteld aan de manier waarop uitzettingen plaatsvinden en migranten moeten de kans krijgen om tegen hun uitzetting bezwaar te maken.
Venezolanen
De zaak werd aangespannen namens vijf Venezolaanse migranten nadat Trump besloot om hen naar een gevangenis in El Salvador te sturen. Zij stelden dat ze niet uitgezet konden worden via de Alien Enemies Act, omdat Amerika niet in oorlog is met Venezuela.
Alien Enemies Act
De Alien Enemies Act is een oorlogswet uit 1789 en werd eerder tijdelijk verboden door lagere rechtbanken in de VS. De wet werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om migranten uit Japan, Duitsland en Italië het land uit te zetten; landen waarmee de VS in oorlog was.
De uitspraak van het Hooggerechtshof komt een dag voordat er zou worden besloten of de oorlogswet voor onbepaalde tijd geblokkeerd zou moeten worden, schrijft CNN.
The New York Times noemt de uitspraak van het hof in 'misschien wel de belangrijkste rechtszaak voor de regering-Trump' een 'overwinning'. "Dit toont een directe botsing tussen de rechterlijke en uitvoerende macht", stelt de krant.
Verkeerde rechtbank
Het Hooggerechtshof heeft benadrukt dat de zaak van de Venezolanen eigenlijk bij de verkeerde rechtbank werd ingediend. Daardoor is er nog een mogelijkheid dat de zaak heropend wordt, schrijft The Washington Post.