Peruaanse Nobelprijswinnaar (89) overleden, bekend van visie op corruptie en wreedheid

De Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa is gisteren op 89-jarige leeftijd overleden. Bekend als conservatieve, vaak verdeeldheid zaaiende politieke denker en romanschrijver won hij in 2010 de Nobelprijs voor Literatuur.
Vargas Llosa overleed gisteren in de hoofdstad Lima, waar hij was omringd door zijn familie. Zijn zoon Alvaro Vargas Llosa heeft via X laten weten dat zijn vader 'in vrede' is overleden.
In 2010 ontving Vargas Llosa de Nobelprijs voor Literatuur vanwege zijn 'cartografie van machtsstructuren en zijn scherpe beelden van het verzet, de opstand en de nederlaag van het individu', aldus de organisatie achter de Nobelprijs.
Carrière
De Nobelprijswinnaar begon zijn carrière in de journalistiek. Als tiener was hij nachtverslaggever voor La Crónica, een dagblad in Lima, waar hij verslag deed van een onderwereld vol criminaliteit en prostitutie, schrijft The New York Times. De schrijver werd al op jonge leeftijd bekend door zijn visies op de corruptie en wreedheid in Peru.
In zijn eerste roman, De Tijd van de Held, die in 1963 werd gepubliceerd, deed Vargas Llosa kritisch verslag van het leven van een militair nadat hij was ingeschreven aan de Militaire Academie Leoncio Prado in Lima. Het boek werd door verschillende generaals afgekraakt.
Vargas Llosa volgde daarna niet langer de linkse ideologie zoals de meeste schrijvers in Latijns-Amerika deden. In plaats daarvan ging hij zijn eigen weg als een conservatieve, vaak verdeeldheid zaaiende politieke denker en romanschrijver die ervaringen uit zijn persoonlijke leven opschreef. Daarvan maakte hij boeken die wereldwijd werden gelezen.
Presidentschap
Zijn politieke interesses leidden tot een gooi naar het presidentschap in 1990. Hij stond tijdens de verkiezingen lang aan kop in de peilingen, maar werd uiteindelijk verslagen door Alberto Fujimori, een landbouwkundige van Japanse afkomst die later veel van het beleid van Vargas Llosa overnam.