Paus Franciscus op 88-jarige leeftijd overleden

Paus Franciscus is op 88-jarige leeftijd overleden, thuis in Vaticaanstad. Hij lag vijf weken in het ziekenhuis met een dubbele longontsteking en was daar kort geleden uit ontslagen. De Argentijn, geboren als Jorge Mario Bergoglio, stond sinds 2013 aan het hoofd van de rooms-katholieke kerk.
"Beste broeders en zusters, met diepe droefheid moet ik het overlijden van onze Heilige Vader Franciscus aankondigen", zei kardinaal Kevin Farrell in een videoboodschap van het Vaticaan.
Gisteren liet Franciscus zich nog kort zien op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek voor de traditionele zegen 'Urbi et Orbi'. Hij sprak de jaarlijkse paaszegen niet zelf uit. Bekijk hier de beelden:
De paus had ook een korte ontmoeting met de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance.
Franciscus was de 266ste paus. Hij was geliefd bij zowel katholieken als niet-katholieken vanwege zijn minder traditionele aanpak en progressieve opvattingen.
Zo koos hij ervoor om niet in het Apostolisch Paleis te wonen, maar in een bescheidener verblijf in het Vaticaan. Hij droeg minder opvallende kleding dan zijn voorgangers en vond dat priesters niet te lang moesten preken, omdat mensen anders in slaap zouden vallen. "En dan hebben ze nog gelijk ook", zei hij ooit.
Franciscus stond bekend om zijn relatief open houding ten opzichte van de lhbtiq+-gemeenschap. "God is een Vader die geen van zijn kinderen verstoot", zei hij eens. Hij keurde katholieke zegeningen voor homostellen goed, al bleef hij tegen kerkelijke homohuwelijken. Daarnaast zocht hij actief toenadering tot moslims, joden en andere geloofsgemeenschappen.
Dat deed de paus onder meer tijdens tientallen reizen over de hele wereld. Hij bezocht onder andere Zuid-Soedan, Turkije, Cuba, Israël, de Palestijnse gebieden en Irak. Vier jaar geleden, tijdens zijn bezoek aan Irak, werd naar eigen zeggen een moordaanslag op hem verijdeld. De Britse veiligheidsdienst zou hebben voorkomen dat er twee zelfmoordaanslagen plaatsvonden.

Ook opvallend: vorig jaar heeft hij zich tijdens de massamis in Brussel uitgesproken over het seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk. Hij vond dat het misbruik binnen de kerk moet worden veroordeeld en 'de ziekte moet worden genezen'. Het was een gewaagde uitspraak, vonden deskundigen. In België hangt namelijk veel spanning rondom het seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk.
Tegelijkertijd was de paus een felle tegenstander van abortus. Hij vergeleek artsen die abortussen uitvoeren met huurmoordenaars. "Er wordt een mens gedood. Het spijt me, maar dat is de waarheid", zei hij.
Daarnaast beschouwde hij geslachtsverandering als een bedreiging voor de menselijke waardigheid. Volgens hem was het idee dat iemand van geslacht kon veranderen een knieval voor 'de eeuwenoude verleiding om zichzelf tot God te verklaren'.
Paus Franciscus hield zich ook bezig met actuele conflicten. Over de oorlog in Oekraïne zei hij dat het land 'de witte vlag moest hijsen', wat leidde tot woede in Oekraïne. Daarnaast zette hij zich in voor een staakt-het-vuren in Gaza.