50 dagen blokkade Gaza: 'Er is al maanden veel en veel te weinig van alles'

De Israëlische blokkade van goederen naar de Gazastrook duurt inmiddels 50 dagen. In die tijd is de situatie in het Palestijnse gebied nog verder verslechterd. "Het voelt inmiddels bijna cliché om te zeggen, maar het wordt echt erger met de dag", zegt correspondent Midden-Oosten Pepijn Nagtzaam.
Op 2 maart besloot Israël alle toestroom van goederen naar Gaza te blokkeren. Naar eigen zeggen in eerste instantie om de druk op Hamas te vergroten. "Eerst zei Israël dat dat de bedoeling was. Inmiddels heeft Katz, de minister van Defensie, ook gezegd dat het bedoeld is om de burgerbevolking onder druk te zetten om zelf met Hamas af te rekenen." Dat deed hij in deze video-opname.
"De situatie wordt ondertussen steeds ernstiger", benoemt Nagtzaam. "Dat was natuurlijk al lange tijd zo. Journalisten, hulporganisaties, de VN: allerlei instanties stellen al tijdenlang vast hoe ernstig de situatie is. Het was al maanden dramatisch, en hoe cliché dat ook klinkt, het wordt echt alleen maar erger nu er al 50 dagen een complete blokkade is op alles. Niks komt binnen."
Zware bombardementen
Ruim een maand geleden doorbrak Israël eenzijdig het staakt-het-vuren. "Sindsdien zijn er zeer zware bombardementen", weet Nagtzaam. "Ook tijdens het staakt-het-vuren werd er af en toe gebombardeerd. Maar dat was in verhouding een stuk minder, qua frequentie en qua hevigheid. En toen kwamen er ook lange tijd hulpmiddelen de grens over."
Zowel het staakt-het-vuren als het doorlaten van goederen is inmiddels dus verleden tijd. "Daarmee komt er geen water meer binnen, geen medische hulpmiddelen zoals verbanden of medicijnen, geen eten, niks. Het kleine beetje voorraad dat ziekenhuizen bijvoorbeeld hebben kunnen aanvullen vanaf het staakt-het-vuren, is inmiddels alweer op of raakt op."

Niet alleen de medische hulpmiddelen raken op. Ook de ziekenhuizen zelf zijn regelmatig doelwit geweest van Israëlische aanvallen. Recent nog werd het Al-Ahli Arab Baptist Hospital in Gaza-Stad aangevallen. "Dat ziekenhuis was één van de twee nog deels functionerende ziekenhuizen in de stad. Inmiddels is dat er dus nog maar één."
Ziekenhuizen luiden al heel lang de noodklok. Bijna alle 36 ziekenhuizen in Gaza hebben wel schade opgelopen. "Ongeveer de helft werkt helemaal niet meer", zegt Nagtzaam. "De andere helft is nog wel functioneel, maar is heel erg beperkt in hun mogelijkheden. Soms wordt zonder verdoving geopereerd, als er al kan worden geopereerd."
Hongersnood
Ook wat betreft voeding wordt het er allesbehalve beter op. "In het begin van de oorlog hebben we nog de poging van de Amerikanen gezien om via een pier voeding binnen te krijgen, dat is nooit echt helemaal gelukt. Er waren nog luchtdroppings, die zetten ook niet veel zoden aan de dijk, maar wel iets. En toen kwam er ook via de Egyptische grens bij Rafah nog het een en ander binnen."
"Het was toen allemaal al veel te weinig, maar het was nog iets", vervolgt Nagtzaam. "Nu gebeurt ook dat niet meer. We hebben al meerdere keren op de drempel van hongersnood gestaan in Gaza." Cijfers van het World Food Programme laten zien hoe meer dan 90 procent van de bevolking te maken heeft met acute voedselonzekerheid. Honderdduizenden mensen lijden iedere dag honger en bijna iedereen is afhankelijk van voedselhulp.
Na het bombardement op het Al-Ahli Arab Baptist Hospital volgden boze reacties, dat zie je in deze video:
"Het onthouden van een hele burgerbevolking van voeding is een misdaad tegen de menselijkheid. En ook precies één van de gronden waarop een arrestatiebevel tegen Netanyahu en zijn voormalige minister van Defensie Gallant", zegt Nagtzaam. "Inmiddels duurt die totale blokkade al vijftig dagen, met alle ernstige gevolgen van dien."
'Hulp kan vaak niet naar juiste plekken'
Het Internationaal Strafhof (ICC) vaardigde vorig jaar november strafbevelen uit tegen Netanyahu, Gallant en Hamas-leiders Deif, Haniyeh en Sinwar. Zij werden allen al gedood door Israël. Netanyahu en Gallant worden door het ICC onder meer beschuldigd van het gebruiken van honger als oorlogswapen en 'moord, vervolging en andere onmenselijke daden' die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid.
"Daar komt ook nog eens bij dat de bewegingsvrijheid in Gaza steeds verder wordt ingeperkt", benoemt Nagtzaam. "Als er al hulp voorradig is, kan dat vaak ook niet naar de juiste plekken." Meerdere gebieden in Gaza zijn ingenomen door het Israëlisch leger. Daarnaast werden eind vorige maand 15 hulpverleners die zichtbaar herkenbaar waren als zodanig gedood door het Israëlisch leger.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.