Bereidwillige landen

Macron, Merz en Starmer aangekomen in Kyiv voor topoverleg over oorlog

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFP / Ludovic MarinMacron, Merz en Starmer aangekomen in Kyiv voor topoverleg over oorlog
RTL

De Franse president Emmanuel Macron, de Britse premier Keir Starmer en de Duitse bondskanselier Olaf Merz zijn aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kyiv voor een ontmoeting met president Volodymyr Zelensky. Vandaag vindt in Kyiv overleg plaats tussen 30 landen die zijn aangesloten bij de 'coalitie van bereidwillige landen', die Oekraïne willen beschermen tegen Russische agressie.

Ook de Poolse premier Donald Tusk zal zich nog bij het gezelschap aansluiten. Veel van de andere landen in de coalitie nemen deel aan het gesprek via een digitale verbinding.

Macron en Starmer leiden de coalitie van bereidwillige landen. Het topoverleg werd gisteren bekendgemaakt. Nederland zit overigens niet aan tafel bij de ontmoeting, omdat premier Dick Schoof op bezoek is in Caribisch Nederland.

Voor Merz is het zijn eerste bezoek aan Oekraïne sinds zijn aantreden als bondskanselier begin deze week. Hij maakte al bekend op korte termijn naar het Oost-Europese land te willen reizen.

'Coalitie van bereidwilligen' komt samen: wat zijn hun plannen voor Oekraïne?
Lees ook

'Coalitie van bereidwilligen' komt samen: wat zijn hun plannen voor Oekraïne?

Het initiatief voor de coalitie werd begin maart genomen door de Britse premier Starmer. "Omdat Groot-Brittannië en Europa officieel geen plek aan de onderhandelingstafel hebben rondom de deal tussen Rusland en Oekraïne", zei correspondent Anne Saenen daar toen over. "Enerzijds laten deze landen hiermee zien aan Rusland dat Europa zichzelf kan en wil verdedigen, maar ook aan Amerika dat Europa bereid is eigen verantwoordelijkheid te nemen."

Onenigheid binnen NAVO

Frankrijk was vanaf het begin een belangrijke partner van Groot-Brittannië. Sindsdien sloten ook onder andere Italië, Spanje, Canada, Australië, Turkije, Zweden, Noorwegen en Japan zich aan. 

Er is veel overlap met de Europese Unie en de NAVO, maar dat bondgenootschap komt vanwege verdeeldheid niet tot een gezamenlijke strategie.

Voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn legde eerder uit wat er op het spel staat voor het belegerde land: "We hebben het nu over het probleem: kunnen we Oekraïne in staat stellen door te vechten, of: als er een bestand komt, kunnen we Oekraïne dan in staat stellen dat bestand te behouden."

Intussen blijven de luchtaanvallen komen, waarbij onophoudelijk slachtoffers vallen. Daarover meer in deze video:

De oorlog in Oekraïne eist nog steeds dagelijks slachtoffers. Bij een Russisch bombardement op Kyiv kwamen 12 mensen om het leven, waaronder de 17-jarig Danylo en zijn ouders. Zijn vriendin Alyona blijft alleen achter.
Lees meer over
Friedrich MerzVolodymyr ZelenskyEmmanuel MacronDonald TuskKeir StarmerOorlog in OekraïneOekraïne

Laatste video's van RTL Nieuws

Minister Veldkamp over nieuwe NAVO-norm: 'Kabinet zal inzet nader bepalen'
In Antalya

Minister Veldkamp over nieuwe NAVO-norm: 'Kabinet zal inzet nader bepalen'