Geen onbeperkte schermtijd meer

EU-voorstel moet socialmediagebruik van kinderen 'drastisch beperken'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPEU-voorstel moet socialmediagebruik van kinderen 'drastisch beperken'
RTL

Meerdere Europese landen willen af van de onbeperkte toegang die kinderen hebben tot sociale media. Daarom werken zij samen aan een EU-breed wetsvoorstel dat moet voorkomen dat kinderen te veel schermtijd krijgen op populaire apps zoals Snapchat, TikTok en Instagram.

Het plan is een initiatief van Griekenland, Frankrijk en Spanje. Zij maken zich grote zorgen over jongeren die buitensporig veel tijd doorbrengen op sociale media. Als oplossing willen zij een wet invoeren die 'de toegang tot dubieuze en verslavende inhoud voor minderjarigen beperkt' in de hele Europese Unie.

Ouders moeten daarbij meer mogelijkheden krijgen om het gebruik van socialemedia-apps van hun kinderen te beteugelen. Er wordt gedacht aan het invoeren van een systeem voor leeftijdsverificatie in combinatie met een minimumleeftijd voor de toegang tot sociale media, blijkt uit een beleidsdocument dat in handen is van de politieke nieuwssite Politico en het Europese platform Euractiv.

'Angst, depressie en problemen met zelfbeeld'

"Slecht ontworpen digitale producten en diensten kunnen leiden tot meer angst, depressie en problemen met het zelfbeeld, omdat minderjarigen voortdurend worden blootgesteld aan triviale of vergelijkende inhoud", staat onder meer in het document. 

Leeftijdsgrens van 15 jaar voor social media? 'Niet optimaal, maar beter dan niks'
Lees ook

Leeftijdsgrens van 15 jaar voor social media? 'Niet optimaal, maar beter dan niks'

Aanbieders zoals Snapchat, TikTok, YouTube, Instagram en Facebook hebben volgens de drie landen een 'kernverplichting' om kinderen online te beschermen.

De discussie over een leeftijdsgrens is op gang gekomen door Australië. Dat land voerde eind november als eerste een verbod in op het gebruik van sociale media voor kinderen onder de 16 jaar oud. Nadien brak de discussie los in veel andere landen, waaronder ook Nederland. 

Een grote meerderheid van Nederlandse ouders is vóór een minimumleeftijd van 15 jaar op sociale media, bleek begin dit jaar uit een panelonderzoek van RTL Nieuws.

Inmiddels beweegt ook de politiek. Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer stemde twee maanden geleden in met een motie van D66 die het kabinet oproept om een minimumleeftijd in te stellen voor het gebruik van sociale media. 

De grens komt in Nederland mogelijk op 15 jaar te liggen, net als in Denemarken en Frankrijk. Het is nu aan het kabinet om met andere Europese landen tot een gezamenlijke leeftijd te komen.

'Digitale volwassenheid' 

Griekenland, Frankrijk en Spanje willen dat de Europese Commissie haast maakt met het beschermen van kinderen die online actief zijn. Daarvoor zou een leeftijd voor 'digitale volwassenheid' moeten worden ingevoerd. Frankrijk en Griekenland zijn voorstander van een verbod op sociale media voor gebruikers jonger dan 15 jaar, Spanje wil dat alle EU-landen dat samen gaan bepalen.

Naast zo'n leeftijdsgrens pleiten de drie landen ook voor verlichte technologische standaarden voor hoe populaire platforms er uit mogen zien. Zo moet een einde worden gemaakt aan het inbouwen van verslavende functies en prikkels die leiden tot 'onverantwoord gebruik van met name sociale media'. 

Voor veel tieners is een bezoekje aan social media dagelijkse kost. Maar de zorgen over de gevolgen van al dat scrollen nemen steeds meer toe. Wat zijn eigenlijk de gevaren van social media? We leggen het uit in deze video:

Lees meer over
TikTokSnapchatInstagramEuropese UnieSocial MediaKindJongerenVerslavingSmartphoneAppMentale gezondheidDenekampGriekenlandFrankrijkSpanje

Laatste video's van RTL Nieuws

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'
Steun in EU

'EU-onderzoek schending humanitair recht door Israel is sterk signaal'