$TRUMP

Wie met miljoenen komt, eet zomaar met de president: 'Trump negeert alle regels'

Door Noémi Lemoine··Aangepast:
© SIPA USAWie met miljoenen komt, eet zomaar met de president: 'Trump negeert alle regels'
RTL

Exclusief dineren met de Amerikaanse president Donald Trump? Het kan allemaal, als je maar genoeg geld op zak hebt. Want vanavond schuiven 220 gasten aan die het meeste geld hebben geïnvesteerd in $TRUMP, zijn eigen memecoin. "Steeds openlijker verdient de president miljoenen dollars en hij negeert alle regels," zegt correspondent Erik Mouthaan.

De ruim 200 bezoekers moesten er wat voor over hebben. Want de genodigden hebben zeker 50.000 euro aan de cryptocurrency TRUMP uitgegeven. Toch kan het altijd gekker: de top 25 legde namelijk minstens 4 miljoen neer om ook verzekerd te zijn van een rondleiding in Trumps golfclub in Virginia en toegang tot de receptie.

Galadiner

Het komt Trumps digitale munteenheid niet slecht uit, stelt Bert Slagter, analist bij Bitcoin Alpha. "Die ging namelijk al drie maanden bergafwaarts, mede dankzij de handelsoorlog." Maar door de aankondiging van het galadiner steeg de waarde van de munt met meer dan 50 procent in één dag. En sinds de bekendmaking van het diner is er voor 148 miljoen aan memecoins verkocht.  

"Een ethische nachtmerrie", noemt een expert het diner in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. En democraten duiden het zelfs aan als 'totaal corrupt', vult correspondent Mouthaan aan. Ze verwijzen daarbij mede naar de afkomst van de gasten. Meer dan de helft van de genodigden zou namelijk niet uit de VS komen, blijkt uit een analyse van Bloomberg. En van de top 25 gaat het zelfs om 19 buitenlandse geldschieters, onder wie de omstreden crypto-ondernemer Justin Sun. Zij kochten hun tokens via buitenlandse handelsplatformen zoals Binance.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dat betekent dat de Amerikaanse president geld aanneemt van mensen uit het buitenland. "Iets wat grondwettelijk verboden is in de VS", verklaart Mouthaan. Daarnaast bestaan er zorgen over de buitenlandse invloed van investeerders op politici. "Ze kopen immers toegang tot de president."

Trump verdedigt zich door aan te kaarten dat ook campagnedonateurs veel geld aan aspirant-presidenten geven. "Maar dat is iets heel anders", legt Mouthaan uit. "Want dat geld gaat niet naar de presidentskandidaten zelf, maar naar flyers of reclames." En in dit geval levert elke TRUMP-munt ook iets op voor Trump. Zo gaat bij elke aanschaf van de memecoin een klein percentage rechtstreeks naar zijn bedrijf. En ook is 60 procent van de munt in zijn handen, waardoor hij hem kan verkopen met winst.

Trumps memecoin $TRUMP.
Trumps memecoin $TRUMP.

Dat een Amerikaanse president aan zijn presidentschap verdient, is volgens Mouthaan nieuw. Hoewel sommige presidenten in het verleden wel lucratieve boeken schreven, lijkt Trump zich helemaal niets van de normen aan te trekken. "Dit is de president met meer belangenverstrengeling dan welke president dan ook." 

Ondertussen heeft Trump ook regelgeving over crypto stilgelegd. Die had oud-president Joe Biden juist ingevoerd om fraude te voorkomen, nadat voormalig crypto-baas Sam Bankman-Fried 25 jaar cel had gekregen, omdat hij geld van crypto-investeerders achterover had gedrukt. Dat Trump investeert in crypto en ondertussen de regelgeving daarover afzwakt, kan volgens ethische experts niet door de beugel, stelt Mouthaan. "Omdat hij profiteert van iets waar hij als president zelf beleid over bepaalt."

Toch is het gedrag van Trump mogelijk niet strafbaar, mede vanwege de onduidelijke regelgeving rondom crypto in de VS, stelt analist Slagter. Daar komt bovenop, voegt Mouthaan toe, dat het hooggerechtshof eerder al had geoordeeld dat een president niet vervolgd kan worden. 

Open en bloot 

Het galadiner staat slechts een dag gepland nadat Trump een Boeing - ter waarde van 400 miljoen dollar - had aangenomen van Qatar. Dat land bezocht hij tijdens zijn reis naar het Midden-Oosten. Ook toen klonk de kritiek dat het accepteren van dit geschenk ongrondwettig zou zijn.

Daar had Trump geen boodschap aan. "En zo verdient de president steeds openlijker miljoenen dollars", zegt Mouthaan. Arco Timmermans, public affairs expert van de Universiteit Leiden, is daarom ook 'helemaal niet meer verbaasd'. Hij spreekt over het zoveelste geval van 'politiek machogedrag'. "Het illustreert alleen maar de schaamteloosheid van Trump en kennelijk ook dat hij ermee wegkomt."

Hoewel de Democraten klaar staan om Trumps gedrag te onderzoeken, houden de Republikeinen hem de hand boven het hoofd, stelt Mouthaan. Timmermans vult aan dat hij voorlopig weinig verandering verwacht. Daarvoor is namelijk veel meer tegengeluid nodig, zowel in de VS als internationaal. "Je moet dan zorgen dat een president harder afgerekend wordt, bijvoorbeeld politiek of economisch." Maar daarvoor moet de maatschappij zich verenigen en mobiliseren. "Dat gebeurt nu nog te weinig, ondanks de demonstraties die we wel zien." 

Bekijk in deze video waarom Amerikanen al na 100 dagen Trump niet blij waren met zijn beleid:

Erik Mouthaan over eerste honderd dagen Trump: 'Amerikanen niet happy'.
Lees meer over
Donald TrumpErik MouthaanCryptocurrencyVerenigde Staten

Laatste video's van RTL Nieuws

Staatssecretaris geschrokken van rapport over fouten bij registratie verdachten
RTL Nieuws

Staatssecretaris geschrokken van rapport over fouten bij registratie verdachten