Kans op kanker

Zeker 67 kinderen in Europa verwekt met sperma van donor met gevaarlijke genmutatie

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPZeker 67 kinderen in Europa verwekt met sperma van donor met gevaarlijke genmutatie
RTL

Zeker 67 kinderen in Europa zijn verwerkt met het sperma van een donor die een zeldzame, gevaarlijke genafwijking blijkt te hebben. Tien van de kinderen blijken inmiddels kanker te hebben. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Volgens Stichting Donorkind bestaat de kans dat de donor ook in Nederland kinderen heeft.

Het zaad van de donor werd tussen 2008 en 2015 gebruikt op verschillende plekken in Europa. 

Een van de deskundigen waar de Britse krant mee sprak stelt dat er een Europees maximum moet komen per donor. "We kunnen niet voor alle spermadonoren een volledig genetisch onderzoek doen", zegt de bioloog, Edwige Kasper. "Maar dit is een abnormale verspreiding van een genetische ziekte. Niet iedere man heeft immers 75 kinderen."

Twee families

De genetische afwijking werd ontdekt toen twee families onafhankelijk van elkaar contact zochten met de klinieken waar ze waren geholpen. Hun kinderen waren gediagnosticeerd met kankervarianten die werden gelinkt aan een genetische mutatie.

De Europese spermabank, verantwoordelijk voor de distributie van het gedoneerde zaad, heeft inmiddels bevestigd dat de genafwijking is gevonden in het zaad van de donor. 

Patty kwam er na 43 jaar achter dat ze donorkind is: 'Ik wil geen geheim meer zijn'
Lees ook

Patty kwam er na 43 jaar achter dat ze donorkind is: 'Ik wil geen geheim meer zijn'

Uiteindelijk zijn 67 kinderen van 46 families getest op de mutatie. De kinderen wonen in acht Europese landen. Bij 23 kinderen werd de genmutatie gevonden, tien van hen hebben een vorm van kanker.

De reden dat de mutatie niet werd ontdekt toen de donor zijn zaad doneerde, heeft te maken met de beperkingen van de screening van donoren. Stichting Donorkind legt uit: "Donoren gaan in gesprek met een geneticus. Die vraagt of er iets in je familie voorkomt, maar dat is het wel zo'n beetje. Je kan niet zomaar iemand testen op heel veel verschillende erfelijke aandoeningen. Meestal is die screening beperkt tot aandoeningen waarvan iemand weet dat ze in de familie voorkomen."

Mogelijk Nederland

Het is niet bekend of in Nederland ook kinderen zijn verwekt met het zaad van de donor met genmutatie, al laat Stichting Donorkind aan RTL Nieuws weten dat die mogelijkheid bestaat. "Het zou goed kunnen", zegt de voorzitter. De stichting wijst op het risico bij internationale spermabanken, aangezien daar een veel hoger maximum wordt gehanteerd. 

In Nederland geldt wel een maximum. Sinds 2018 mag één donor maximaal twaalf gezinnen helpen.

De stichting is in Nederland wel bekend met donorkinderen die op volwassen leeftijd erachter zijn gekomen een erfelijke aandoening te hebben. Er zijn ook donorkinderen aan overleden. Sinds april van dit jaar kan, wanneer bij een kind een erfelijke aandoening wordt gevonden, een klinisch geneticus de gegevens van de ouders doorgeven aan de andere ouders. 

Lees meer over
SpermaSpermadonatieKindZiektes en aandoeningen

Laatste video's van RTL Nieuws

01:38
Ken jij je eigen bloedgroep? 'Nee, daar schaam ik me wel voor'
Zeldzame bloedgroep erkend

Ken jij je eigen bloedgroep? 'Nee, daar schaam ik me wel voor'

  1. 02:50
    Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument
    Wat is er aan de hand?

    Pakketautomaten zorgen voor frustratie bij consument